Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIZIV SAVJESTI
Povratak na članak

Čavajdin slučaj dokazao je da Hrvatska nije sekularna država! Priziv savjesti? Evo kako su to riješili Slovenci

I Slovenija je, kao i Hrvatska, naslijedila Zakon o pobačaju iz 1978. godine, ali tamošnji liječnici nisu dopustili da se on zbog klerikalnih pritisaka izigrava.

Komentari 29

PK
Posljednji Komšikanac
16:07 16.05.2022.

Za početak treba znati što je sekularna država. Ovako imamo ljude koji samo lupetaju o tome.

VL
KO
koraknaprijed
16:40 16.05.2022.

Vi ste stručnjaci kad se pita sekularna država, sve komentare koji nisu napisani prema vašoj političkoj orijentaciji brišete ili šaljete opomene.

VL
Avatar Cantor
Cantor
15:57 16.05.2022.

Koliko će mjeseci sada ovo biti glavna i svakodnevna tema medija? Dok se ostali ključni događaji i problemi sustavno guraju pod tepih zaborava...

VL
ME
MediciKM
16:46 16.05.2022.

Jagma na crkvu, vjernike je u punom naletu. Ajde, imajte vi svoje veselje kao i mnogi prije vas. Što više pratim ovaj slučaj sve sam sigurniji da je ženi na pameti samo novac, promocija i iskoristit cijelu priču u neke druge svrhe koje će se iskristalizirati u bliskoj budućnosti.. Vidio sam izjavu gđe Čavajde koja kaže kako se već trebala toga riješiti kako bi mogla raditi i obavljati svoje aktivnosti koje je čekaju. Koja hladna osoba i to je majka? Govori o djetetu koje je još u njoj kao o stvari. Gadi mi se. Želim joj svu sreću ovog života jer će joj trebati...savjest ne pita...ali mi se gadi!

VL
II
iifever2
16:43 16.05.2022.

sekularna drzava podrazumjeva natjecanje razlicitih uvjerenja kod drustvenih odluka i zakona, a ne promicanje ateistickog fundamentalizma. naucite se razlici vec jednom.

VL
JO
Joseph1
16:48 16.05.2022.

Što zazivaju ovi "novinari"?

VL
MI
mihoP
16:47 16.05.2022.

znaci ti bi natjerala doktore raditi zahvate koje oni smatraju nemoralnima?

VL
Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
16:50 16.05.2022.

Priziv savjesti je postojao i u vrijeme Hipokrata.

VL
Avatar Le-Freak
Le-Freak
17:42 16.05.2022.

Prije su rekli "klerofasi..." danas drugim rijecima "...nije sekularno". Moji ljevicari uvjek optzbe do daske i baratanje maksimalnim podmetanjima i kada uopce ni sami ne shvacaju kojim pojmovima barataju. Vazno im da zvuci dobro.

VL
CA
cactus
16:33 16.05.2022.

Kada smo se krstili, ušli smo u savez sa Bogom. Obećali smo da ćemo uzeti na sebe ime Isusa Krista, uvijek Ga se sjećati, držati Njegove zapovijesti i služiti Mu do kraja. Nebeski Otac nam je obećao oproštenje grijeha i, kroz obred potvrde, dar Svetog Duha

VL
MP
marinko.przolica
16:25 16.05.2022.

RH ima 3 puta manji BDP po stanovniku od razvijenih EU zemalja, te sukladno tome i znatno manje izdvajanje za zdravstvo.... Na svu sreću razina zdravstvene skrbi nije 3 puta gora od one na zapadu... Samo činjenica da imamo znatno manji broj pobačaja od EU prosjeka održava zdravstveni sustav za žene i trudnice na minimumu/životu... Uz 2 puta manje kreveta, amesteziologa, ginekologa i svih drugih specijalizacija sustav optimira...Obavlja najnužnije i fokusira se na najbitnije... Niti onkološki niti ginekološki bolesnik neće dobiti vrhunsku pomoć i svi če čekati red... Svakako je ružno slušati žene kako sada naširoko prepričavaju kako su imale ružna iskustva kod pobačaja, poroda i sl. i kako im je bilo teško... No sustav optimira... jedan anestetiolog anestezira po prioritetu... u sustavu koji treba birati između anestezije za bolesno dijete ili životno ugroženog i kiretažu nakon pobačaja na sreću bira ovo prvo... U psihološkom smislu oslanjajte se ili na sebe ili obitelj... vodite sa sobom projatelja, dečka, curu, muža ili ženu... Specijalista onkolog ili ginekolog koji lijeći tri puta više pacijenata nego što bi trebao nema vremen i na sreću bira liječiti bolesne i porod umjesto pobačaja... Žene, i rukama i nogama se borite za manje pobačaja, jer nećete doći na red kod bolesti ili trudnoće... Realnost niskog bdp-a nece se promijeniti desetljećima... Niti jedna vlast to ne može promijeniti, posebno ne ove nove generacije političara bez radnog i životnog iskustva...

VL
GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
17:42 16.05.2022.

Gdje li će vam duše? Vama zalagateljima usmrćivanja nerođene djece.

VL
Avatar solinarep
solinarep
17:58 16.05.2022.

Sekularna država ne znači da će biti kako ateisti kažu. Ti možeš odvojiti Crkvu od Države, nominalno. Ali Crkva, to je narod vjernički. Ja ne vidim kako biste vi nekom zabranili da bude vjernik i da ima svoja moralna načela,a, osim da nas vratite u komunističku diktaturu?! P. S. postoje i ateisti koji na pobačaj imaju priziv savjesti. Savjest je nezabranjiva!

VL
SI
sigmundfreud
16:15 16.05.2022.

Za sekularno društvo i državu građani se moraju izboriti. Možda Hrvati ne žele sekularnu državu

VL
KO
Kološanin
16:20 16.05.2022.

Sudeći po podnaslovu, očito je da Opća deklaracija o ljudskim pravima UN-a polazi od krive pretpostavke da svi ljudi imaju savjest. Inače ne bi kao univerzalnu ljudsku slobodu propisala da se svakome jamči sloboda savjesti.

VL
SA
sargu123
16:25 16.05.2022.

Klerikalne pritiske treba jednostavno ignorirati. Nemaju veze sa zdravim razumom.

VL
PE
Perspektivan
17:01 16.05.2022.

Zna li netko,koliko kosta u nas priziv savjesti?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.