Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA

Čašu vode u Beču platit ćete i do 3 eura

voda
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
02.04.2014.
u 17:00

Bečka Radnička komora oštro se usprotivila naplaćivanju pitke vode iz vodovoda u ugostiteljskim objektima u Beču

Da ni Beč nije više što je bio, pokazuje podatak da sve veći broj bečkih restorana, barova i kafića naplaćuje čašu obične vode iz gradskog vodovoda, a cijene se kreću između 0,30 i 3,60 eura za pola litre.

Austrijski mediji pišu kako je prilikom obilaska 30 bečkih ugostiteljskih objekata, samo u njih tri čaša obične vode bila besplatna te kako ovaj potez vlasnika tih objekata kritiziraju i brojni domaći i inozemni gosti.

Dok je u tradicionalnim bečkim kavanama čaša vode servirana uz kavu i dalje besplatna, u nekim restoranima, kafićima i barovima stoji od 1,80 eura naviše pa sve do 2,90 koliko stoji krigla vode. Neki ugostitelji koriste priliku pa i za posebnu čašu vode za razrjeđivanje voćnog soka traže dodatnih 1,80 eura.

Bečka Radnička komora oštro se usprotivila naplaćivanju pitke vode iz vodovoda u ugostiteljskim objektima u Beču.

 – Zahtijevati novac za vodu iz vodovoda, nije nešto iza čega bi se moglo stati  – rekla je u srijedu u Beču djelatnica Komore za zaštitu potrošača Gabriele Zgubic, istaknuvši da 1.000 litara te iste vode stoji vlasnike ugostiteljskih objekata samo 1,80 eura i zato, kako je podvukla, voda iz vodovoda za njihovu klijentelu „mora ostati besplatna“.

Prema austrijskom zakonu svaka kavana i drugi ugostiteljski objekt može naplatiti  svaku svoju uslugu koju ponudi pa tako i malu čašu vode iz vodovoda koju služe uz kavu, no po kojoj cijeni, drugo je pitanje, dodaju mediji. Navode argumente dosjetljivih bečkih ugostitelja da vodu naplaćuju jer ju pročišćavaju posebnim aparatima, da im besplatno konzumiranje vode znatno snižava potrošnju bezalkoholnih pića te kako i serviranje čaše vode također nešto košta. Ali zasigurno ne 1,80 eura koliko stoji 1.000 litara vode iz bečkog vodovoda. 

>> Skuplja voda i u Zagrebu, socijalno ugroženima povlaštena cijena

Ključne riječi

Komentara 4

NN
novo.novak.7
07:44 03.04.2014.

Kapitalizam navodi ljude na neslućene "pothvate", pa me ovo niti malo ne čudi. Još će te vi doživjeti svašta od egoističkih kapitalista, koji nemaju ni osjećaja, ni mjere, kada je u pitanju povećavanje svojih profita na račun naroda.

MA
marsovac
21:10 02.04.2014.

a kod nas na moru raj nebeski........... daj prestanite sa svojim jeftinim senzacijama.

AA
aabbcc
21:11 02.04.2014.

Konobaru je isti posao donijeti casu vode kao i donijeti pivo i posao treba isto naplatiti . 2 eura donosenje piva kao i 2 eura donosenje care vode + prodajna cijena piva odnosno case vode !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije