Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Časnici NATO-a u mafijaškim vilama

27. listopada 2008. u 19:18 12 prikaza
Časnički život na visokoj nozi
Foto: import

U stotinjak raskošnih vila mafijaških klanova žive časnici NATO-a. Mafijaši su vile, male tvrđave s visokom ogradom i videokamerama, gradili za sebe, ali sada neke iznajmljuju časnicima NATO-a iz baze u Napulju.

Novinarska istraga počela je od vile na granici između mjesta Casal di Principe i San Cipriano pokraj Napulja, oko koje je velik zid, te je pod najboljim videonadzorom, a iznajmljena je časniku Atlantskog saveza. Vila je zapravo vlasništvo Antonija Iovinea (44), zvanog Ninno, zbog svojeg niskog stasa, koji se smatra jednim od najopasnijih šefova Camorre, napuljske mafije, u Italiji i za kojim se traga već 12 godina.

Vila, koja je prepisana na ime majke toga mafijaša, već dulje je iznajmljena Amerikancima iz NATO-ove baze u Napulju. – Paradoksalno je što u plaćanju najma sudjeluje i talijanska država, pa na taj način Italija plaća novce Camorri – rekao je Franco Roberti, koordinator protumafijaške direkcije u Napulju.

Karabinjeri iz postaje u Caserti i tužiteljstvo znadu za slične slučajeve i pokušavaju zaplijeniti nekretnine mafijaša. Procedura od zamrzavanja do zapljene nekretnina mafijašima je dosta komplicirana jer je potreban određeni sudski postupak, pa se u međuvremenu vile mafijaša iznajmljuju i časnicima NATO-a.

Pukovnik karabinjera Carmelo Burgio, koji je bio zapovjednikom misije karabinjera u Iraku, u Nassiriyji, a već je više od četiri godine na čelu 1360 karabinjera na prostoru između Napulja i Caserte, kaže kako je stotinjak mafijaških vila iznajmljeno časnicima NATO-a te da novcem od iznajmljivanja vila mafijaši peru novac zarađen na nelegalan način.

Samo u ožujku 2007. zaplijenjena je nekretnina u vrijednosti od 100 milijuna eura klanu Bianco-Corvino. Otkriveno je oko 50 vila u posjedu toga klana, a koje su kupljenje različitim prijevarama, primjerice preko lažnih osiguranja automobila.


kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl