Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Časne sestre prepale se virusa KO-SOR

Klanjateljice krvi Kristove dobile su, naime, prije nekoliko dana na svoja računala upozoravajuću poruku o "novom virusu koji je počeo kružiti prije tjedan dana".
18. listopada 2011. u 11:50 2 komentara 29 prikaza
casna sestra
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Časne sestre uznemirila je prijetnja da će se u njihov samostan uvući virus KO-SOR. Klanjateljice krvi Kristove dobile su, naime, prije nekoliko dana na svoja računala upozoravajuću poruku o "novom virusu koji je počeo kružiti prije tjedan dan".

"Iz tvrtke European Union su već potvrdili njegov primitak, a antivirusni programi nisu u mogućnosti uništiti ga. Virus je kreirao haker koji sebe naziva KOS-OR (arap. vlasnik zivota). Pošaljite ovo svima koje poznajete, a žive u Hrvatskoj. Mogli biste primiti naizgled bezazlen e-mail s prezentacijom naziva ''Idemo dalje''. Ako ga primite, ne otvarajte ga ni pod koju cijenu, nego odmah izbrišite i zaboravite. Ako povjerujete u poruku, na ekranu će vam se ispisati: ''It is too late now, your life is no longer beautiful'' (Sad je prekasno, sada idemo dalje). Nakon toga izgubit ćete sve što je bilo u vašem novčaniku, a osoba koja je poruku poslala dobit će pristup vašem imenu, OIB-u, HROK izvatku, e-mailu i lozinki, svemu... Molim vas pošaljte primjerak ove obavijesti svim prijateljima i zamolite je da proslijede dalje", glasila je elektronička pošta koju su sestre dobile i hitro je proslijedile mnogobrojnima iz svoga adresara. Očito nisu obratile pozornost na to da "vlasnik života" isuviše zvuči kao prezime aktualne premijerke Jadranke i čelnika liberala Darinka Kosora...

Shvatile su to nakon nekoliko dana i ponovno uputile poruku svima iz svoga adresara, uz obavijest da se netko "igra s virusima".

"Poštovani/e, primila sam dobronamjeran e-mail s osvrtom na prijeteći e-mail koji kruži ovih dana , a koji sam i ja prije koji dan proslijedila vama. Pa kad pročitate dolje navedeni tekst, bit će vam jasnije. Eto, netko se igra porukama o virusu, a u strahu su velike oči pa nisam gledala dalje što bi iza toga moglo stajati… Hvala na pozornosti. S. Vesna", stajalo je u kasnijoj obavijesti uz objašnjenje jednog od onih koji su primili panično upozorenje iz njihova samostana, a koje glasi:

– Poštovane sestre, elektronička poruka, odnosno upozorenje u vezi s eventualnim e-mailom s prezentacijom pod nazivom "Idemo dalje“ politička je podvala neke od naših stranaka u Hrvatskoj sada pred izbore. NIje riječ ni o kakvu računalnom virusu koji prijeti našem novčaniku, nego netko želi pokupiti naše elektroničke adrese za slanje svojih propagandnih poruka i za slične svrhe. Naravno, tu poruku neću proslijediti dalje, a i vama bratski preporučujem da to ne radite jer se time dajete upregnuti u nečija (čija?) politička kola. Već iz samoga pogrešnog prijevoda engleske rečenice "It is too late, your life is no longer beautiful“ i tobožnje arapske riječi "KOS-OR“ vidi se da je tu riječ o nečijoj podvali. O čijoj, valjda ćemo to uskoro doznati. Vi ste vjerojatno u dobroj namjeri proslijedile tu poruku pa vam zato hvala. S jednako dobrom namjerom ja vama šaljem ovu poruku – napisao je jedan od onih koji su dobili upozoravajući mail.

A sestre su odahnule jer im virus KO-SOR više ne prijeti, a izmišljeni "vlasnik života" poštedjet će njihove novčanike, OIB-ove, HROK izvatke i lozinke. U virtualnom svijetu dakako, dok ih u stvarnosti vrebaju možda baš neke od tih opasnosti.

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar pupoljak
    pupoljak:

    Virus KOS-OR već više od dvije godine hara Hrvatskom, ali uskoro ćemo ga staviti u karantenu.

  • Npr19:

    Ništa čudno. Tko se ne bi prepao virusa koji se zove KO-SOR.