Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt darivanja

Čarolija se širi: Svako dijete iz doma dobiva baš onaj dar koji želi

07.12.2015., Zagreb - Mirta Kisak i Katarina Krizanic pokrenule su na Facebooku humanitarnu akciju Bozic za djecu bez roditeljske skrbi.
Foto: Borna Filic/PIXSELL
09.12.2015.
u 09:00

Prijateljice su preko društvene mreže pokrenule projekt božićnog darivanja za djecu bez roditelja. U desetak dana skupljeni su darovi za približno 1500 djece u četrnaest domova, za četiri skupljanje traje

Dres LA Lakersa, slušalice, parfem, novčanik, memorijska kartica od 8 GB, bon za mobitel od 50 kuna, reperska kapa... Poželjela su to djeca iz dječjih domova, a nepoznati ljudi odlučili su želju im ispuniti. Kupuju ovih dana sve te poklone, pažljivo ih umotavaju i šalju na pravu adresu. U jedan od domova diljem Hrvatske, poimence određenom djetetu baš ono što je zaželjelo. Riječ je o akciji Božić za djecu bez odgovarajuće skrbi, koju su preko Facebooka pokrenule dvije zagrebačke prijateljice, mlade mame, Mirta Kišak i Katarina Križanić.

Lov na popise želja

Kontaktirale su s domovima za djecu, njih više od 20, i tražile popise dječjih božićnih želja. Objavile su liste tih želja na posebno kreiranoj Facebook stranici Božić za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i pozvale sve koji to žele da se odluče za neki od navedenih poklona. "Odaberite dijete, provjerite u komentarima da li se netko već zapisao za to dijete, ako nije, zapišite se, kupite poklon, kupite papir za zamatanje, ako možete, dodajte još neku sitnicu sukladnu dobi, zapakirajte poklon, napišite ime djeteta na poklon i što prije možete uputite se prema najbližoj pošti ili kiosku Tiska (ovisno o tome gdje ste se odlučili slati poklon). Tamo stavite poklon(e) u kutiju i napišite adresu primatelja (Dječji dom..., s naznakom imena grupe i imena djeteta kojem šaljete). Predajte paket zaposleniku i javite nam ispod vašeg komentara gdje ste se zapisali za dijete da ste poslali. Možete nam šibnuti i fotku – stavit ćemo ju u album. I to je vaša božićna čarolija za ove blagdane!" glasi njihov post s uputama.

Odaziv je fantastičan.

– U deset dana riješili smo poklone za djecu iz četrnaest domova, u tijeku je slanje u četiri doma. Ukupno je to zasad oko 1500 djece – uzbuđeno govori Mirta Kišak, klizeći prstom po ekranu mobitela s nebrojenim fotografijama šarenih poklon-paketa koje pošiljaoci stavljaju na "zid" Facebook stranice. Neki su odlučili pobrinuti se za dvije i više želja, a odazivaju se i Hrvati širom svijeta. Skromnost želja ono je što posebno dirne i pokrene, jer ne može se ravnodušno prijeći preko toga što ima djece koja za Božić požele tek kapu i rukavice, posteljinu, donje rublje...– Molili smo da se uključe i djeca na poludnevnom boravku u domu, to su djeca iz obitelji u riziku s kojima pojačano radimo. Roditelji njima ne mogu priuštiti poklon. Uzbuđenje je veliko, pokloni pristižu, a mi ih skrivamo pa ćemo ih pred Božić svima podijeliti – kaže Miranda Glavaš Kul, ravnateljica Dječjeg doma Klasje iz Osijeka.

Uskoro i rođendanski dar

– Prvotna je ideja bila da u krugu naših prijatelja nabavimo darove za djecu u Slavoniji, jer nekako nam se čini da su uvijek zagrebački domovi u prvom planu. Kontaktirali smo s ravnateljicom doma Klasje u Osijeku i kad smo objavili listu želja, odmah su se počeli javljati nepoznati ljudi. U roku od dva sata svi su darovi bili riješeni! Suradnja s ravnateljicom tog doma bila nam je vjetar u leđa pa smo krenuli na druge domove. Vrlo brzo jedna je firma preuzela na sebe darove za malu djecu u osječkoj podružnici, nastavili smo dalje s domovima u Slavonskom Brodu, Lipiku... Čim objavimo popis, za najviše pet sati nađu se darovatelji. Par dana jedino čekamo za popis iz svakog doma – gorljivo objašnjava Mirta, koja je profesionalno bavljenje marketingom i društvenim mrežama spojila s vlastitim altruizmom.

Da je projekt koji su prijateljice pokrenule višestruko uspješan, govori i ideja nastala na krilima ove "pozitive": po istom principu nastaviti davati darove domskoj djeci za rođendane.

Osim što se promoviraju dobre strane društvenih mreža, množi se sreća koja se dijeli, jer jednako ispunjava sve koji su se u akciju uključili.

A baš to je smisao koji nazivamo i božićnom čarolijom.

Božić za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi

>> Za blagdane će se najviše darivati čokolada, poklon bonovi i knjige

Komentara 1

FR
franeeee
10:27 09.12.2015.

Bog neka Vas sve blagoslovi u vasoj dobroti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije