Naslovnica Vijesti Svijet

Carola Rackete vratit će se spašavanju izbjeglica iz mora

Nakon noći provedene u kućnom pritvoru na Lampedusi, 31-godišnja Njemica prebačena je patrolnim plovilom talijanske financijske straže u Agrigento na Siciliji na ispitivanje tužitelju
02. srpnja 2019. u 11:32 6 komentara 385 prikaza
Carola Rackete
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Carola Rackete, 31-godišnja Njemica, za neke je heroj, a za druge kriva za organiziranje tajne imigracije te meta napada i uvreda. Kapetanica broda njemačke nevladine organizacije Sea Watch spasila je 53 izbjeglice u Sredozemlju, dovela ih do talijanskog otoka Lampeduse te probila blokadu plovila talijanske ratne mornarice. Nakon uhićenja u nedjelju, noć je provela u kućnom pritvoru kod 74-godišnje gospođe na Lampedusi, a u ponedjeljak je patrolnim plovilom talijanske financijske straže prebačena na Siciliju, u grad Agrigento, na ispitivanje tužitelju Luigiju Patronaggiu. Rackete je optužena za kršenje zapovijedi ratnog broda, otpor i nasilje prema plovilu nacionalnih oružanih snaga.

Carola Rackete Berlin traži puštanje Kapetanica koja spašava migrante izlazi pred sud: 'To nije čin nasilja, već neposluha'

Odvela ih na sigurno

Premda je talijanski ministar unutarnjih poslova i čelnik Lige Matteo Salvini optužuje i za organiziranje tajne imigracije, pravno to ne može biti tako okarakterizirano. Carola je spasila izbjeglice, brodolomce, i prema svim međunarodnim pomorskim konvencija odvela ih do najsigurnije i najbliže luke, Lampeduse. Nastao je tako sukob između dobročinitelja, osoba i država koje bi spašavale brodolomce, i tzv. antimigracijskih suverenista, odnosno zločestih.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier brani svoju sugrađanku naglašavajući kako “oni koji spašavaju živote ne mogu biti kriminalci”. Salvini, tipično uličnim huliganskim rječnikom, odgovara da bi se njemački predsjednik trebao zauzimati za ono što se događa u Njemačkoj i pozvati svoje sugrađane da ne krše talijanske zakone i ugrožavaju živote talijanskih snaga reda. Jer Carola je svojim brodom nasrnula na plovilo talijanskih oružanih snaga i ugrozila živote petorice pripadnika mornarice.

– Mi ćemo procesuirati i zatvoriti kriminalce – dodao je Salvini o Carolinoj sudbini. Francuski predsjednik Macron izražava žaljenje zbog postupka talijanske vlade prema nevladinoj organizaciji koja je spasila ljudske živote.

– Budući da je francuska vlada tako velikodušna prema imigrantima, barem na riječima, neka sljedeća plovila s njima budu usmjerena prema Marseilleu – kaže Salvini.

Sea-Watch 3, Carola Rackete Kapetanica Sea-Watcha: 'Samo sam željela iscrpljene migrante iskrcati na kopno'

Dok se prepucavanja među vladama nastavljaju, a Carolu se zatvara i vodi na sud, na Lampedusu i na Siciliju stižu izbjeglice. Stiglo je 17 Tunižana, među njima i troje djece, te 55 izbjeglica iz Libije. No Salvini se okomio na Carolu i Sea Watch. Odvjetnici Carole Rackete kažu da ona žali što je brodom udarila u talijansko plovilo, ali da je trebala dovesti izbjeglice u luku jer je postojala mogućnost da obole na brodu gdje su bili od 12. lipnja. Salvini, koji uvijek na sve ima odgovor, odgovara kako ni jedan od 41 izbjeglice nije imao problema sa zdravljem i nije ih trebalo dovesti u luku.

Sea Watch 3 nije imao izbora. U Libiju se nije smio vratiti jer libijske luke nisu sigurne za migrante. U Tunis ih se nije moglo odvesti jer i ni tamošnje luke nisu sigurne, a nema ni prihvatnih centara. Malta je već prepuna, a Francuska i Španjolska, da ne govorimo o Nizozemskoj ili Njemačkoj u koje je Salvini “tjerao” plovilo nevladine organizacije, previše su udaljene. Tako je po zakonu i badava Salvini prijeti da će izbjeglice brodolomce slati u francuske luke.

Ministar rasplamsava zlo

Carola govori o svom sretnom životu, pohađala je tri sveučilišta i diplomirala s 23 godine. Govori engleski, njemački, španjolski, francuski i ruski. Kaže da je rođena u dobroj državi, Njemačkoj, ima njemačku putovnicu i, kada je shvatila koliko joj je dobro, osjetila je obvezu i volju da pomogne onima koji nisu imali iste mogućnosti. I nakon ove sudske avanture vratit će se spašavanju izbjeglica u moru. Dosad je radila s više dobrotvornih organizacija, bila zapovjednica brodova, a od 2016. je u Sea Watchu. Njezin otac, umirovljeni Ekkehart Rackete (74), kaže da je ona kao djevojka prošla cijelu Južnu Ameriku autostopirajući. Bila je na Antarktici i na Sjevernom polu, osam mjeseci provela je kao dobrovoljka na Kamčatki, a onda je otišla u Pakistan. Kaže da se nikada nije brinuo za njezinu sudbinu pa se ne brine ni sada jer Carola “čini dobru stvar”.

Migranti iz centra Bihaća preseljeni su u improvizirani kamp u šumu pored sela Vučjak Humanost kao kazneno djelo Spasili ste migranta, dali mu vodu, hranu, sklonište? Spremite se, idete u zatvor

Mnogi je Talijani na društvenim mrežama vrijeđaju, priželjkuju joj da bude i silovana. Svojim rječnikom zlo rasplamsava i Salvini, ministar koji bi se trebao brinuti o miru, a ne bacati ulje na vatru.

“Pomognimo morskim spasiteljima”, poziv je koji su uputila dvojica njemačkih novinara, Jan Böhmermann i Klaas Heufer-Umlauf, kako bi se skupila sredstva za obranu Carole Rackete. U nekoliko sati skupljene su 283 tisuće eura.

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
 • Avatar nekakav
  nekakav:

  novinar mrtav hladan konstatira 'tako je po zakonu...' kojem zakonu?! žena je brodom pokupila migrante na libijskoj obali i dovezla ih u italiju! to je po svim 'zakonima' krijumčarenje ljudi, naplatila im to ona ili ne. ne radi se o ... prikaži još! tome da je ona brodom pokupila nesretnike blizu talijanske obale čiji je brod tonuo, već je ona ciljano išla pokupila i dovezla ljude u italiju, u uniju! ako hvatamo krijumčare, trgovce, ljudima, koji kombijima prevoze migrante od granice do granice, onda tu nema razlike što se tiče kazne.

 • Avatar Radagast
  Radagast:

  Treba ju osuditi na par godina zatvora pa da vidimo kako će dalje soroševci hrabro skupljati ilegalne imigrante 20 km od obale i onda ih voziti 200 km u Italiju.

 • sdpesticid:

  prvo nije udarila brodom u plovilo oružanih snaga italije a sada njeni odvjetnici govore drugo tj. kako jeste udarila iste a s tim i ugrozila živote petorice članova oružanih snaga italije. oglušila se i o zakone italije, neposluh, otpor oružanim ... prikaži još! snagama italije itd., a usput italji natovarila još migranata koje ista ne želi. lagala je i kako je migrantima zdravlje u opasnosti jer izjava salvinija govori kako su svi migranti dobrog zdravstvenog stanja. što reći već podrška salviniju i propisana kazna kriminalno liberalno-egoističnoj kapetanici.