Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odvjetnici

'Carlu del Ponte treba kazniti, tražimo i da se ispriča Gotovini'

luka mišetić (1)
Davor Puklavec/PIXSELL
04.12.2012.
u 14:36

Odvjetnici traže i da se bivšu tužiteljicu makne iz Povjerenstva UN-a za Siriju te da joj se ukine imunitet

Kako je to i najavio, Luka Mišetić, odvjetnik Ante Gotovine uputio je zahtjev Ban Ki-moonu, generalnom tajniku Ujedinjenih naroda, da se protiv bivše tužiteljice Haaškog suda Carle del Ponte provede istraga i odredi kazna! Mišetić, te ostala tri Gotovinina odvjetnika Gregory Kehoe, Payam Akhavan i Guénaël Mettraux, navode kako je bivša tužiteljica prekršila cijeli niz pravila UN-a koja obavezuju i nakon prestanka mandata. Što je pogriješila Del Ponte, osim što njezine optužnice na Haaškom sudu neslavno redom padaju?

Nakon oslobađajuće presude za Gotovinu i Markača, bivša je tužiteljica, danas članica UN-ove Komisije za Siriju, dala intervju beogradskom listu Blic i komentirala presudu! Ne samo da presudu i obrazloženje još nije bila pročitala, bez čega pravnici rijetko komentiraju odluke, nego je izjavila da je Gotovina kriv. Optužbe i za korupciju – Ovo nije pravda, ovo je negiranje velikog zločina – rekla je Blicu i obrazložila kako “srpska vlada i Srbi ne mogu prihvatiti takvu presudu: – Ja se slažem s njihovim izjavama, jer je jasno da je zločin počinjen. Ovo sigurno nije pravda – rekla je.

Prema stavu Gotovininih odvjetnika, del Ponte je time ozbiljno prekršila Gotovinina temeljna prava. A kao tužiteljica, pa i kad joj mandat prestane, bila je obvezna “izbjegavati izvan sudnice davanje javnih komentara o meritumu suđenja ili o krivnji i nevinosti pojedinog osuđenika, dok traje postupak pred Sudom.” Bivša tužiteljica, navode odvjetnici, optužila je žalbeno vijeće i za korupciju. Na pitanje, mislite li da je politika, novac ili lobiranje utjecalo na presudu, rekla je: – Ne znam, ali takva sumnja je opravdana. Odvjetnici podsjećaju i da je bivši predsjednik Suda Antonio Cassese rekao da su tužiteljičine izjave prije suđenja Miloševiću, kako ima neoborive dokaze, njemu omogućile da Haag iskoristi kao političku pozornicu. Nema naknade štete Ukupno je devet visokorangiranih osoba oslobođeno, ali nijedan Srbin, a suđeno im je na temelju Del Pontinih optužnica.

Oni su u pritvoru proveli više od 40 godina i “ne smije joj se dopustiti da koristi UN imunitet za nastavak uništavanja reputacije ljudi koje je krivo optužila, nepošteno progonila i sad ih nastavlja klevetati. UN nije predvidio naknadu štete i najmanje što može učiniti je da ih zaštiti od daljnjih zlostavljanja UN-ova osoblja.” Mišetić i ostali predlažu da se provede istraga i Del Ponte smijeni iz Povjerenstva za Siriju, da je se uputi da više ne komentira slučaj Gotovina, te podsjeti na etičke i profesionalne obveze UN-ova osoblja. Traže i ukidanje imuniteta kako bi se mogli pokrenuti drugi postupci protiv nje te da povuče izjave i ispriča se Gotovini.

>> Del Ponte za Blic: Šokirana sam presudom Gotovini

Komentara 18

HA
havana
14:59 04.12.2012.

bivši veleposlanik u zagrebu kaže da su srbi sami otišli, a ova del ponte još uvjek vjeruje u verziju kaj su joj srbi ispričali. pa kaj je to ženi

KR
kristov
15:15 04.12.2012.

Kako si dokazala, sud ti je najbolje ocjenio. Sve drugo suvišno je govoriti!

GE
GETNEXT
14:38 04.12.2012.

bravo mišetiću

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije