Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neizvjesna situacija

Capakova zamjenica: U nedjelju dolazi cjepivo od Moderne, a ishod u Hrvatskoj ovisi o AstraZeneci

Zagreb: Objavljene upute za početak rada vrtića i škola
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/4
26.01.2021.
u 06:30

Jasna Paro, dopisnica iz Bruxellesa, kazala je kako je EK sinoć na sastanku s dijelom uprave AstraZenece vrlo oštro nastupila zahtijevajući konkretne odgovore

Zbog zastoja u isporuci cjepiva zavladala neizvjesnost, a zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin rekla je da ishod u Hrvatskoj ovisi o AstraZeneci. 

"Ključna je situacija s AstraZenecom, jer je većina europskih zemalja najviše doza kod tog proizvođača rezervirala. Još je ta situacija u vaganju s EK i možda bude imala povoljne rezultate. Imamo određene obveze prema EU što je u situaciji nabave cjepiva s jedne strane plus, ali nam i veže ruke za neko samostalno daljnje postupanje. Vjerujem da je EK jak pregovarač i da će uspjeti izboriti bolju situaciju za europske zemlje", rekla je u emisiji Otvoreno HRT-a.

Jasna Paro, dopisnica iz Bruxellesa, kazala je kako je EK sinoć na sastanku s dijelom uprave AstraZenece vrlo oštro nastupila zahtijevajući konkretne odgovore. "AstraZeneca je prema nekim informacijama iz EK dobila više od 300 milijuna eura da bi počela proizvodnju prije listopada. Cilj je bio da se cjepivo počne proizvoditi dovoljno rano i da kad bude odobreno od strane europske agencije za lijekove da bude spremno za distribuciju zemljama članicama. Potpuno je nejasno što se dogodilo s tim cjepivom", kazala je i zaključila kako će EK pritiskati AstraZenecu svim sredstvima kako bi dobila cjepivo koje je naručila.

"Čuli smo od visokopozicioniranog izvora da postoje jasne naznake da je dio vodstva AstraZenece svjestan toga da je donio pogrešnu odluku i da bi se u sljedećih nekoliko dana moglo dogoditi da promijene odluku i da povećaju isporuke prema brojci od 80 milijuna doza koliko je dogovoreno", dodala je.

VIDEO Još nema popuštanja mjera. Božinović: “Najgora je opcija da se nešto naglo otvori pa onda naglo trebate zatvoriti.”

Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"  osvrnuo se na slučaj 11-godišnjeg dječaka koji je preminuo od posljedica koronavirusa. "Još jednom izražavam saučešće obitelji. On je došao u teškom stanju u kliniku, to je bio teški oblik multisistemskog inflamatornog sindroma u tijeku covid infekcije. U klinici je boravio nepunih 36 sati, unatoč svim poduzetim mjerama liječenja, nažalost nije bilo uspješno", rekao je.

Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja KB Dubrava, rekao je da kod nemalog broja pacijenata koji su preboljeli covid-19 bilježe komplikacije.

"U tom smislu smo i organizirali post-covid dnevnu ambulantu. Vidjeli smo i kod mlađih ljudi i koji nisu značajno opterećeni komorbiditetom nekakve neobične komplikacije, prije svega na vaskularnom sustavu, ali i drugim organima", rekao je.

Sin Jasmine Kalčić, novinarke HRT-a, prvi je u Hrvatskoj zabilježio simptome tog sindroma. "Krenulo je glavoboljom, dala sam mu tabletu i mislila proći će. Tu noć on je gorio, temperatura nije padala ispod 40 stupnjeva, pojavio se osip na ruci koji se širio nevjerojatnom brzinom. Imao je jake bolove u trbuhu, žalio se da ga boli srce, da ne može disati. Imao je treskavicu, proljev. Nakon tri dana nisam dobila adekvatnu pomoć, nisu mogli prepoznati što je pa sam odlučila otići u dječju bolnicu na Kantridi", rekla je.

Stipan Jonjić, sa Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, rekao je da se sa sigurnošću ne može reći da mutirani britanski soj koronavirusa nije stigao u Hrvatsku. "Virusi puno mutiraju, to nije neobično. Neobično je da nema više varijanti. Impresivno je koliko su male te promjene", rekao je Jonjić i naglasio kako je dobro što nema čvrstih dokaza da je ijedna od poznatih mutanti otporna na imunost koju potiču cjepiva.

Pavić Šimetin rekla je kako je osigurano dovoljno cjepiva za drugu dozu, ali s tim da će se odgađati za peti ili šesti tjedan. "Što se tiče Pfizera, ne ide se u nova cijepljenja nego se usmjerava na drugu dozu. U nedjelju dolazi cjepivo od Moderne i s njim možemo cijepiti novu populaciju", rekla je Pavić Šimetin istaknuvši Sisačko-moslavačku županiju kao poseban izazov. Kako navodi, kroz mjesec-dva da će krenuti u cijepljenje osoba starije životne dobi i kroničnih bolesnika, a potom i ostatka populacije. Ponovila je kako sve ovisi o pregovorima s AstraZenecom.

Lukšić je rekao da zadnjih dana imaju kontinuirano isti broj bolesnika, dok broj težih kliničkih slika ne opada. "Nema naznake da su lakši oblici ili da se događa promjena na bolje", rekao je te se nadovezao na zabavu u KB Dubrava. 

"Jedna topla ljudska namjera pretvorila se u totalno neprimjerenu situaciju. Osoblje je htjelo iznenaditi kolegicu koja nakon 25 godina odlazi iz bolnice i ide u Njemačku. Oni su svjesni svog propusta i mrlje koju su stavili na sve zaposlenike koji vrijedno rade od prvog dana. Oni su se ispričali", rekao je Lukšić.

Komentara 12

SO
Sobrudolf
09:07 26.01.2021.

Nije mi jasno zasto se vi iz vlasti toliko grcevito borite za tako velike kolicine cjepiva, a raspolozenje za cijepljenje nije niti blizu kolicanama koje vi planirate? Izbijte si iz glave ucjene, nema te ucjene kojom cete me prisiliti dada primim taj otrov.

BA
babovac
18:23 26.01.2021.

Hvala, nije potrebno.

DU
Deleted user
21:10 26.01.2021.

ovoj vlasti je uvjek netko drugi kriv.. za sve što nam se dogodilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije