Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antiromska kampanja

Cana: Romi su pobjegli jer nisu ratoborni poput Hrvata i Srba

'gradska...zagreb..19. 01. 2005. predsjednik roma kasum cana snimio:marko lukunic'
'marko lukunic'
06.09.2010.
u 18:00

Romi nisu nasilno ušli u devastirane kuće Srba – rekao je Kasum Cana.

Romi su zbog straha pobjegli iz Zemunika Gornjeg. Zašto da im se dogodi kao u Slovačkoj. Tražit ćemo pomoć hrvatskih i europskih institucija zbog slučaja u Zemuniku Gornjem. Izjavio je to danas Kasum Cana, predsjednik Foruma Roma Hrvatske, nakon teksta objavljenog u Večernjem listu o prosvjedu stanovnika Zemunika Gornjeg kraj Zadra, a koji su tražili odlazak Roma iz njihova mjesta zbog stalna paljenja smeća te bespravna useljavanja u srpske kuće porušene tijekom rata. Kasum Cana optužuje načelnika općine Zemunik Josipa Marušića za rasizam.

– Romi ondje žive 12 godina, a tek im sada smetaju. Nitko im za sve to vrijeme nije ponudio da se integriraju, idu u školu. Romi nisu nasilno ušli u devastirane kuće Srba – rekao je Kasum Cana.

– Meni je 1997. godine jedan od pomoćnika tadašnjeg ministra J. Radića rekao da se Romi mogu useliti u napuštene kuće, a sada taj predstavnik Srba u Zemuniku Gornjem govori da smo mi zauzeli srpske kuće. Hrvatska ne smije podleći "antiromskoj histeriji" kao u Francuskoj, Slovačkoj i Italiji – tvrdi Cana. Romi se neće vratiti, plašljiv su narod koji nikad nije ratovao, za razliku od Hrvata i Srba, koji su održali prosvjed protiv Roma.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije