Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanje britanskog premijera

Cameron: Supruga i ja posjedovali smo 5000 dionica u Blairmore Investment Trustu

British Prime Minister David Cameron arrives at the EU council headquarters for the second day of a European Union leaders summit addressing the talks about the so-called Brexit and the migrants crisis in Brussels, Belgium, February 19, 2016. REUTERS/Yves
Foto: Reuters/PIXSELL
07.04.2016.
u 23:25

Cameron je za mrežu ITV rekao da je te udjele prodao 2010. za oko 37.000 eura, nekoliko mjeseci prije nego je izabran za premijera.

Britanski premijer David Cameron priznao je da je do 2010. posjedovao udjele u fiducijarnom fondu svog oca registriranom na Bahamima, nakon višednevnog pritiska nakon otkrića "Panamskih dokumenata".

Cameron je za mrežu ITV rekao da je te udjele prodao 2010. za oko 37.000 eura, nekoliko mjeseci prije nego je izabran za premijera.

Na meti napada se našao kada se otkrilo da je njegov otac Ian Cameron, koji je umro 2010., upravljao tim fondom od kojega je dobit trideset godina skrivao od britanskih poreznika zahvaljujući zamršenom financijskom poslovanju uz posredovanje panamskog odvjetničkog ureda Mossack Fonseca.

Downing Street je izdao zaredom četiri priopćenja u kojima je isticao da je riječ o "privatnoj stvari" a sam je Cameron u utorak izjavio da ne posjeduje "nikakve udjele, nikakav offshore trust, nikakav offshore fond ni išta slično".

Danas je opetovao da ne posjeduje "nikakve udjele", ali je prvi put priznao da je ranije posjedovao udjele u očevu fondu.

-Samantha (supruga) i ja posjedovali smo 5000 dionica u Blairmore Investment Trustu koje smo u siječnju 2010. prodali za oko 30.000 funti-  prije nego je postao premijer, rekao je na ITV-u.

Cameron je istaknuo da je na prinos platio porez u Velikoj Britaniji te da u njegovu postupku nije bilo nezakonitosti.

-Iskreno, nemam što kriti. Ponosan sam na oca i ono što je napravio, na tvrtku koju je osnovao i sve ostalo. Ne mogu trpjeti da se njegovo ime vuče po blatu- dodao je.

-Imam dvije kuće, od kojih jednu iznajmljujem i premijersku plaću. Nemam dionice ni investicije, imam nešto ušteđevine- rekao je premijer.

Kako piše The Guardian, član Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) koji je u posjedu takozvanih Panamskih dokumenata, fond Iana Camerona je zapošljavao pedesetak ljudi na Bahamima koji su potpisivali dokumente te obavljali blagajničke i tajničke poslove i takvo poslovanje nije bilo nezakonito.

>>Obama: Potrebna je reforma kako bi se spriječilo neplaćanje poreza

>>'Sakrili smo novac u 250.000 offshore tvrtki, ali sve je čisto'

Komentara 5

Avatar superhik74
superhik74
04:12 08.04.2016.

Ha, ha, ha, ha...Soros hvatao Putina kojeg nije nasao a uhvatio Camerona, Porosenka, Saudijskog kralj a Salmana, Kuvajtskog emira itd. Sve svoje saveznik i vazale...ha, ha, ha...pa ovo je za umrijet od smijeha...ha, ha, ha...

SC
Schlosser
10:06 08.04.2016.

To su vam posteni europski politicari,sve lopov do lopova.Svi kradu i gledaju kako da se obogate dok su na poziciji a putuju po svijetu i pricaju o borbi protiv korupcije.

Avatar emilsalis
emilsalis
15:39 08.04.2016.

Za razliku od Putina,Kameron je bar svoje racune nekako pomirio.A Putin laze li laze....svi su mu krivi i svi rade protiv njega i Rusije....a druge trpa u zatvor ako ne podmire svoje porezne obaveze....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije