Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisu se dogovorili

Cameron je govorio – režite. Pridružila mu se i Merkel

David Cameron (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
23.11.2012.
u 18:46


Summit je završen bez dogovora i lideri EU morat će se ponovno, vjerojatno u siječnju, sastati kako bi pregovarali samo o proračunu

Bez dogovora je danas završen summit Europske unije o proračunu. No glavni hrvatski zahtjev u pregovorima o novom sedmogodišnjem proračunu pojavio se u nacrtu dokumenta koji je na summitu u Bruxellesu premijerima i predsjednicima podijelio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Daleko od dogovora

Nacrt njegova prijašnjeg prijedloga proračuna nije sadržavao posebnu iznimku za koju se bori Hrvatska, ali nakon 15-minutnog sastanka Van Rompuya, Barrosa i premijera Milanovića ta je iznimka uvrštena u novi nacrt proračuna. Ta iznimka sastoji se u tome da će Hrvatska jedina u novoj financijskoj perspektivi EU za razdoblje 2014. - 2020. imati na raspolaganju četiri godine za povlačenje novca po svakom pojedinom projektu odobrenom za financiranje iz Bruxellesa. Sve druge zemlje imat će po tri godine. Premijeru Milanoviću i hrvatskoj diplomaciji ta je iznimka važna jer četiri umjesto tri godine znači da su šanse da se novac iz EU fondova iskoristi razmjerno veće. Projekti koji u četiri godine ne budu provedeni ostaju bez obećanog novca iz EU.

Dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu EU još nije postignut pa ni iznimka za Hrvatsku još nije odobrena, ali sada, kada je uvrštena u prijedlog o kojem se pregovara, veće su šanse da se oko toga svi slože. Proračunski summit EU prekinut je kasno sinoć, ubrzo nakon što je Van Rompuy iznio svoj posljednji nacrt prijedloga, a premijeri i predsjednici vratili su se na pregovore danas u podne. Ali danas oko 17 sati razišli su se nepostignuta dogovora jer su razlike nepremostive na toliko različitih detalja. Posljednji Van Rompuyev prijedlog, osim što je udovoljio malom hrvatskom zahtjevu, ide naruku Francuzima i Poljacima jer je, u odnosu na prethodni prijedlog, predsjednik Europskog vijeća dodao još 8 milijardi eura u poljoprivredne fondove (koji su važni Francuzima) i u kohezijsku politiku (važnu Poljacima i drugim zemljama iz kluba prijatelja kohezije). Ali to su bile samo unutarnje preraspodjele jer je ukupan sedmogodišnji iznos u novom Van Rompuyevu prijedlogu ostao isti: 972 milijarde eura. Britanski premijer David Cameron došao je u Bruxelles s čvrstom namjerom da taj iznos smanji i na tome i dalje ustraje. A smanjiti ga žele i Njemačka i još neke zemlje.

– Mislim da ćemo se malo pomaknuti u pregovorima, ali sumnjam da ćemo postići željeni rezultat – rekla je uoči današnje runde njemačka kancelarka Angela Merkel. Britanski premijer danas ujutro ostavljao je i dalje dojam da se namjerava boriti bez rukavica, neizravno nazvavši Van Rompuyev prijedlog “petljanjem”.

Sudbina cijele Europe

– Nije vrijeme za petljanje ni za pretakanje novca iz jednog dijela proračuna u drugi dio. Trebamo rez potrošnje. To radimo u proračunu kod kuće i to se treba dogoditi i ovdje – rekao je Cameron. Među njegovim je zahtjevima i štednja na europskoj birokraciji: traži da im se srežu plaće 10 posto i poveća dob za odlazak u mirovinu. To je sudbina koju dijele mnogi javni službenici u Europi. Summit je završen bez dogovora i lideri EU morat će se ponovno, vjerojatno u siječnju, sastati kako bi pregovarali samo o proračunu.

>> Milanović: Od EU možemo dobiti duplo više novca nego li dajemo

Komentara 21

SL
slav1
19:45 23.11.2012.

Ako je nemoguće napraviti federalnu državu pitam se onda kako je nastala i opstala država zvana USA ?

MA
master
19:47 23.11.2012.

Tih 11.5 miliardi nemoze ni kamate da pokrije,psudjuju sve vise akako ce se to vratiti,nastaviti ce guliti jadni narod.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
12:12 24.11.2012.

24.11.2012. u 08:43h galico je napisao/la: -------------------------------------------------------- To si dobro primjetio/la, ali proturijecnost je samo prividna. Dio troskova za popunjavanje EU fondova nove clanice su vec platile ispunjavanjem uvjeta za clanstvo (prepustanjem banaka i industrije), ali prosjecni evropljanin od toga nema nikakve direktne koristi. Ti novci idu u dzepove onih koji kroje i njihovu sudbinu. A razvojni fondovi se popunjavaju novcima poreskih obveznika, i dok se obican radni covjek zgraza nad cinjenicom da mora placati za razvoj nekih drugih zemalja, a mali politicarcici tih zemalja se vesele "novcima za nista" iz kasice-prasice "bez dna", oni koji kroje sudbinu i jednih i drugih se vesele novom izvoru prihoda i profita! U stara vremena, takav aranzman se zvao Vrzino kolo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije