Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjiga o Evi Schwarz

Čakovčanka preživjela tri logora i susret s Mengeleom

Eva Schwarz
27.01.2014.
u 21:40

Kad je čula da je u Čakovcu srušena sinagoga, nije se, ističe autor, željela vratiti u taj grad, već je ostala živjeti u Budimpešti

Fascinantnu životnu priču Eve Schwarz, rođene Čakovčanke, koja je preživjela nekoliko nacističkih logora, ispričao je povjesničar dr. Branimir Bunjac u novoj knjizi “Iz pepela čakovečke sinagoge”, koju je uredio Ivan Pranjić.

Eva Schwartz je prilikom njemačkog napada na Kraljevinu Jugoslaviju i mađarske okupacije Međimurja imala nepunih četrnaest godina. Kao Židovka bila je obilježena, kao i cijela židovska zajednica u Međimurju, a s nacizmom se upoznala u razgovorima sa židovskim izbjeglicama.

I u školi je bila žrtva antisemitskih ispada školskih kolegica i učiteljica koje su prihvaćale rasnu ideologiju koja se širila iz Njemačke. Iako je obitelj Schwarz nakratko uživala povlašteni položaj u odnosu na druge Židove, status cijele židovske zajednice u Međimurju kontinuirano se pogoršavao do njemačke okupacije u ožujku 1944. godine.

Oslobođenje iz logora je dočekala sa samo 31 kilogramom težine

Obitelj Schwarz je 28. travnja deportirana u koncentracijski logor Auschwitz, gdje je Eva pukom srećom izbjegla plinsku komoru. Bunjac opisuje i njen susret sa zloglasnim Josefom Mengeleom.

Nakon Auschwitza, prošla je i pakao Gelsenkirchena i Sömmerda. Oslobođenje je dočekala sa samo 31 kilogramom težine!

Cijela obitelj joj je stradala, a u ratu je kao partizan poginuo i mladić kojeg je voljela, Čakovčanin Nikola Weiss. Kad je čula da je u Čakovcu srušena sinagoga, nije se, ističe autor, željela vratiti u taj grad, već je ostala živjeti u Budimpešti. No, često je navraćala u Čakovec, koji smatra “svojim“ gradom uz koji je vežu najljepše uspomene.

- Biografija Eve Schwarz fascinantna je priča o preživljavanju, volji i hrabrosti da se živi - kaže dr. Branimir Bunjac.

>> Nakon 69 godina sreo spasioca zbog kojeg je preživio holokaust

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije