Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podaci za brigu

Čak trećina hrvatskih građana ne zna za završetak pregovora s EU

eu, zastava, pregovori
Pixsell
15.09.2011.
u 13:16

Svega 29,7 posto građana zadovoljno je informiranošću o pregovorima s Europskom unijom.

Istraživanje hrvatskog Transparency Internationala pokazalo je zabrinjavajuće rezultate o informiranosti hrvatskih građana. Naime, prema istraživanju javnog mnijenja koje je za TIH početkom mjeseca provela agencija Plus, čak trećina hrvatskih građana ne zna da su završili pregovori između Hrvatske i Europske unije.

Prema izvješću koje potpisuje predsjednik udruge Nikola Kristić, 67,3 posto građana nije informirano o završetku najvažnijih pregovora u novijoj hrvatskoj povijesti, što prema njemu upućuje na to da tijela javne vlasti nisu uložila dovoljan napor u pružanju osnovnih informacija o procesu pregovora. Štoviše, svega 29,7 posto građana zadovoljno je informiranošću o tom procesu.

Akcija "Imamo pravo znati"

Prema ocjeni TIH-a, najporaznije je probno pitanje o moratoriju na prodaju poljoprivrednog zemljišta. Iako je ova točka često navođena kao jedna od ključnih u pregovorima, više od tri četvrtine građana uopće ne zna da je postignut moratorij, a svega 0,8 zna što je točno ispregovarano.

Samo 44 posto građana zna za Zakon o pravu na pristup informacijama, koji je prihvaćen još 2003. godine i koji je jedan od ključnih alata za suzbijanje korupcije. Tek 20 posto ispitanih zna da informacije može tražiti od svih tijela javne vlasti, što je pravo zajamčeno baš tim zakonom.

Kako bi se ovo poražavajuće stanje poboljšalo, TIH će od 15. rujna do 15. listopada peti put provesti akciju "Imamo pravo znati!", u sklopu koje će se promicati Zakon o pravu na pristup informacijama. Temeljni su ciljevi akcije upoznavanje građana sa zakonom, poticanje tijela javne vlasti na informiranje građana te promicanje transparentnosti financiranja iduće predizborne kampanje.

Komentara 34

KA
kajinx
13:57 15.09.2011.

VL: OBJAVA: 15.09.2011 / 11:00 Pouka Hrvatskoj: S državnim dugom ne može se igrati jer on pada na leđa svih građana. Vlada se ne prestaje zaduživati, da može financitari nepotrebne projekte koje obećava u predizbornoj kampanji. To im je cilj, ostati na vlasti i prepustiti Hrvatsku lješinarima EU.

OB
-obrisani-
14:17 15.09.2011.

plot-a od kad je to bila hrvatska dio jugotiranije i kak dugo????????? od 1918-1945?????????? posratis e ta taj vas ustav????????? kaj je bilo prije i kaj je bilo poslije????????????????????

OB
-obrisani-
13:55 15.09.2011.

U neznanju je spas ! Što se manje zna ,kuda idemo i što smo i kako smo ispregovarali,lakše ćemo ući u stupicu zvanu EU.Tko jednom uđe,ne može izaći van ! Postali smo samostalna država samo zato jer je Ustav SFRJ iz 1974g. to predvidio.U EU diktatura ta mogućnost ne postoji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije