Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMODOSTATNOST

Čak devet europskih zemalja najavilo velika ulaganja u vjetroparkove u Sjevernom moru

Wind turbines from Vattenfall are seen at the North Sea in Scheveningen
Piroschka van de Wouw/REUTERS
13.09.2022.
u 12:11

Članice organizacije North Seas Energy Cooperation su Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Irska, Luksemburg, Nizozemska, Norveška i Švedska.

Zemlje članice organizacije North Seas Energy Cooperation planiraju veliko povećanje proizvodnje struje iz pučinskih vjetroelektrana tijekom nadolazećih desetljeća, kao dio napora u borbi protiv klimatskih promjena i s ciljem postizanja neovisnosti o uvozu fosilnih goriva, posebno iz Rusije.

Njemački dužnosnici rekli su da članovi organizacije namjeravaju povećati proizvodnju energije iz vjetra u regiji na 76 gigavata do 2030. godine.

Naknadni ciljevi su 193 gigavata energije iz vjetra u Sjevernom moru do 2040. i 260 gigavata do sredine stoljeća. Njemačko ministarstvo gospodarstva i energetike priopćilo je da je trenutni proizvodni kapacitet u regiji manji od 20 gigavata.

Članice organizacije North Seas Energy Cooperation su Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Irska, Luksemburg, Nizozemska, Norveška i Švedska.

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje ima značajne vlastite planove za proizvodnju iz vjetroelektrana na moru, nije član skupine od napuštanja Europske unije u siječnju 2020. godine. Prošlog mjeseca sedam europskih zemalja s izlazom na Baltičko more obvezalo se na sedmerostruko povećanje tamošnje proizvodnje energije iz morski vjetroelektrana do 2030. godine.

Više zelenih tema pronađite na stranici najvećeg ekološkog projekta Rezolucija Zemlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije