Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj željezare?

Čak 916 radnika u Sisku će u četvrtak ostati bez svog posla

'28.5.2011., Sisak - Pogon Valjaonice cijevi Sisak, CMC.  Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL'
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
14.12.2011.
u 20:52

Od objave američkog CMC-a da napuštaju projekt u Sisku dvjestotinjak je radnika na određeno već izgubilo posao. Za sada nema najava da se neki kupac ozbiljno interesira za kupnju pogona sisačke tvrtke

U četvrtak će preostalih 916 zaposlenika sisačke Željezare odraditi posljednju smjenu u sisačkoj Željezari. Neki tamo rade desetljećima, preživjeli su stečaj, neuspjelu privatizaciju, a sad im se opet raskidaju ugovori o radu i počinju teći otkazni rokovi, od jednog do četiri mjeseca ovisno o stažu, nakon čega će završiti na Zavodu za zapošljavanje.

Od objave američkog CMC-a da napuštaju projekt u Sisku dvjestotinjak je radnika na određeno već izgubilo posao. Za sada nema najava da se neki kupac ozbiljno interesira za kupnju pogona sisačke tvrtke. Američki vlasnici isključivo žele Željezaru prodati u cjelini, a ne po odvojenim pogonima, za što su se neki zanimali. U sisačkoj Gradskoj vijećnici strahuju od posljedica raspada Željezare.

– To će se uvelike odraziti na Proračun, a broj nezaposlenih u Sisku porast će za više od 20 posto. Oko ljeta očekujemo eskalaciju socijalnog problema, kada ti ljudi budu trebali djecu slati u školu, kada se potroše otpremnine i kada se počne živjeti od naknada sa Zavoda. Pitanje je kako će plaćati režije i druge troškove. No, vlasnik Željezare, ukoliko ona i ne bude prodana, i dalje će imati obvezu plaćanja komunalne naknade, pa razmišljamo o opciji da odatle formiramo nekakav fond iz kojeg bi mogli pomoći tim ljudima, rekao je gradonačelnik Siska Dinko Pintarić.

Srećom dogovor oko problema s distribucijom električne energije, plina i vode, koja je preko CMC-a išla i za preostalih 27 tvrtki u Južnoj industrijskoj zoni, je na pomolu. Time će se spriječiti kolaps cijele poslovne zone gdje, uz CMC-ovih 916, radi dodatnih 750 radnika. Željezarini sindikati su nemoćni. Poslodavac je ispunio sve što treba po Zakonu, čak i više, te smatraju kako nema razloga za prosvjedima poput onih za Račanove Vlade, kada je Željezara bila u državnim rukama i dužna radnicima nekoliko plaća.

– Brine nas što nema interesa investitora. Nadali smo se da će biti ozbiljnih ponuda, kaže nam Predrag Abramović, jedan od sindikalnih povjerenika u CMC-u.

U sindikatima su svjesni da i dolazak novog vlasnika ne daje nikakvu garanciju da će svi radnici biti vraćeni na posao. Naime, ugovori o radu se raskidaju danas, gube se sva prava iz kolektivnih ugovora, pa teoretski, novi vlasnik može zaposliti i druge radnike, a ne bivše Željezarce. Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel najavila je pomoć nove Vlade.

– Vlada još nije imenovana, no rješavanje ovog pitanja bit će joj jedna od prvih zadaća, rekla je Lovrić Merzel.

Komentara 81

VA
vatra
22:09 14.12.2011.

nisu tih 916 radnika krivi. kriva je politika za koju Hrvati glasaju zadnjih 15 godina. politika koja im obećava i daje prevelik standard za razinu tehnologije, pameti i proizvoda koji imamo. tu razliku je namirivala rasprodajom države i zaduživanjem. nemama nam naprijed dok ne prihvatimo i priznamo istinu a istina je prilično gorka

CH
chemica
01:05 15.12.2011.

Evo, akvarijske ribice su već zaboravile tko je \"uspješno\" pregovarao za spas Željezare. Trinaest sekundi prođe, a one moraju ponovno učiti disati jer su zaboravile. Morbidno, domoljubi. Morbidno.

OB
-obrisani-
22:09 14.12.2011.

Dalmacija vinara otisla za jednu kunu !! Sada ce Zeljezara Sisak za jednu kunu, nekom iz Valjeva tajkunu !! Nema sta sve po planu gadovi ruse Hrvatsku !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije