Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
100 godina od I. svjetskog rata

Čak 80.000 hrvatskih vojnika ratovalo je na istočnoj fronti za slavu Habsburške Monarhije

Glibivka
Foto: Privatni album
1/3
11.11.2016.
u 23:15

Na hrvatskom vojnom groblju u zapadnoj Ukrajini leže 42 hrvatska vojnika koji su nakon otkrića 2014. godine već i identificirani

“Draga moja mala ženice! Šaljem ti fotografiju tri ‘junaka iz starih dana’, samo što smo sada dobili kacigu na glavu da si barem nju očuvamo. Nije niti tako teška kako izgleda, te je za topničku vatru jako dobra protiv šrapnelskih kuglica ili odlomaka od granate. Ne znam kaj buš rekla, kak tvoj mali mužek ima tak veliki lonac na glavi. Ne mene jako ismjehavati! Veliku pusicu šalje ti tvoj jako ratoborni mužek”, napisao je krasopisom satnik Stjepan Sertić na crno-bijeloj razglednici koja je tog ljeta gospodnjeg 1916. stigla na adresu milostive gospoje Natalije u Aninoj ulici u Varaždinu.

Gotovo stoljeće kasnije, deseci razglednica koje je satnik Sertić pisao svojoj ženi ostali su sačuvani u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, ali i duboko skriveni od očiju javnosti, koja malo ili premalo zna o životu i smrti u Galiciji, gdje su živjeli i umirali naši domobrani, topovsko meso koje će diljem istočne fronte ratovati u slavu Habsburške Monarhije.

Točan broj Hrvata koji su ondje ostavili svoje kosti možda se nikada neće znati, no spominje se i do 40 tisuća duša. Zna li se da je ondje ratovalo njih 80 tisuća, tada je jasno da se svaki drugi vojnik nikada nije vratio kući. Grobovi su im razasuti diljem istočnog bojišta pa je to važnije znati, jer je do prije dvije godine bilo gotovo posve nepoznato, da ukrajinsko selo Glibivka, nedaleko od grada Ivano-Frankivska, krije jedino sačuvano groblje hrvatskih vojnika. Selo koje broji jedva tisuću duša dugo je čuvalo spomen na njihovu žrtvu, a priča o Hrvatima, koji su kod žitelja ostavili neizbrisiv trag, ovdje se prenosila s koljena na koljeno, sve dok 2014. ondje nije stigla prva delegacija iz Hrvatske. Obećali su tada da duše naših poginulih vojnika neće ležati tek na brizi i savjesti mještana Glibivke, i to su obećanje ispunili. U samo dvije godine, sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture, vojno groblje je potpuno obnovljeno.

Dva očuvana bunkera

I ne samo to: zahvaljujući angažmanu posebnog povjerenstva Grada Zagreba danas su poznata imena 42 vojnika sahranjena na groblju gdje se još donedavno uzdizalo zaraslih 30-ak humaka, vječna počivališta pripadnika 25. zagrebačke i 26. karlovačke domobranske pukovnije, čije je zapovjedništvo živjelo i ratovalo upravo u tom selu.

– Sada smo uredili i simbolično obilježili to groblje, u znak zahvale i u spomen tim davno izginulim ljudima – otkriva dr. sc. Ivica Pančić koji je predvodio peteročlanu hrvatsku delegaciju koja je, u društvu naših veleposlanika Tomislava Vidoševića i Andreje Bekić, u tri dana, obilazeći stratišta Hrvata u današnjoj Ukrajini i Poljskoj, prešla 2500 kilometara.

Groblje hrvatskih domobrana u Glibivki nalazi se u neposrednoj blizini grkokatoličke crkve, a uzdiže se ondje i spomenik hrvatskim vojnicima na kojem stoji natpis “Slava junacima zagrebačke 25. i karlovačke 26. domobranske pukovnije – Bog i Hrvati, za kralja i domovinu, 1916.-1917.” U neposrednoj blizini nalaze se i dva dobro očuvana bunkera, podignuta na samoj liniji fronte prema ruskim snagama, a nešto poviše na brdu uzdiže se kapelica koju su 1916. sagradili hrvatski vojnici: izgorjela je 70-ih godina, ali su je stanovnici obnovili.

Ratni put naših postrojba na istočnoj fronti počinje nakon što se 1915. povlače s balkanskog ratišta i stižu u Bukovinu, dok dio vojnika nastanjuje Glibivku.

– I danas su ostale priče o vrlo lijepom odnosu hrvatskih vojnika s mještankama, sličnih mentaliteta, kao i priča o ratnoj djeci koja se ipak tako rado ne prepričava – tumači dr. Pančić, pa potom govori kako su Hrvati na sve načine brinuli o domorocima gradeći u selu prve zidane bunare (na jednom od njih uklesan je natpis “Kraljičin zdenac”) iz kojih vodu nije crpila samo vojska nego i stanovnici, a višak hrane svakodnevno su dijelili s djecom, koja su bosonoga stajala u dugim redovima pokraj kazana.

I tako sve do krvavog ljeta 1916. kada je ruski general Aleksej Brusilov krenuo u snažnu ofenzivu kojom je prisilio austrijske i njemačke snage na povlačenje, kada su hrvatski domobrani pokazali zašto je 42. divizija, u čijem su sastavu ratovali, nosila epitet “vražja”. Ne zato što je u njima bilo išta demonsko – već zbog iznimne hrabrosti. No, većina ih je izginula iste godine, otkad datiraju i humci na groblju hrvatskih vojnika u Glibivki. Posljednje dvije godine bilo je to jedino poznato hrvatsko groblje u Galiciji, sve dok nedavno u Zagreb nije stigao poziv Andreje Bekić, hrvatske veleposlanice u Poljskoj, a s pozivom i glas o novom otkriću: vojnom groblju u Ujscie Jezuitske kod Tarnowa, gdje među 352 austrougarska i ruska pala vojnika leži 130 Hrvata.

Ukrajinci vraćaju dug

– Spomen na Hrvate pronašli smo na još nekoliko lokaliteta u ukrajinskom dijelu Galicije, poput spomenika u Dobrinovcima, a pronašli smo i jedan ozidani grob s imenom podoficira Postružnika. Imamo i informaciju da se na lokalitetima Lavov i Drohobič također nalaze masovne grobnice u kojima su sahranjeni Hrvati. To tek treba istražiti, cijela se priča širi i neprekidno stižu neka nova saznanja – kaže Ivica Pančić, koji uime Grada Zagreba posljednjih godina užurbano prikuplja sredstva za obnovu groblja i spomenika, ali i povijesnu građu za kojom traga po arhivima nekoliko europskih metropola slažući kockicu po kockicu mozaika koji će pomoći rasvijetliti taj gotovo zaboravljeni dio hrvatske povijesti.

Istodobno, Ukrajina je iznimno zainteresirana za obnovu groblja hrvatskih vojnika, štoviše, spremna ga je uvrstiti u mrežu vojnih turističkih putova pa i u zaštićene spomenike kulture, na taj način vraćajući svojevrsni dug Hrvatima za sve što su za njih učinili njihovi preci.

Upravo u vrijeme dok cijeli svijet obilježava stotinu godina od Prvog svjetskog rata, tim ljudima i Hrvatska, barem na simboličan način, pokušava vratiti dug. 

>>VIDEO Šalje li Hrvatska vojnike na granicu s Rusijom? Evo što su rekli iz Ministarstva obrane

Komentara 11

VI
VisAVis2
23:54 11.11.2016.

Rusi su kapitulirli u prvom ratu, a talijanski front, su snage osovine probile, a u isto vrijeme srpske snage su bile potpuno razbijene (pobjegle na neki itočić,pod skute britanske mornarice)! Time je oslobođena neviđena vojna snaga, a koja se je imala prebaciti na zapadni front, te time bi bila zapečaćena antanta! Suočeni sa takvim razvojem događaja, međunarodni cionisti organiziraju "radničke" nerede u Njemačkoj, što sve dovodi do kaitulacije i Versaljskog mira!

DU
Deleted user
07:41 12.11.2016.

Renata Rašovićka, jesi li ti kakva Vlahinja ili Srpkinja? Ratovanje u I. svj. ratu bilo je za očuvanje tadašnjeg višestoljetnog poretka u EU, prvoj i pravoj EU: Habsburškoj monarhiji. Samo Srbi tako i ironično i posprdno o tome govore ... u slavu Austorugarske ... Bila je to vrijedna stvar, Habsburška monarhija! Da je barem ostala i obstal i da smo je sačuvali ... F. Ferdinand je imao planove da Hrvatim i drugim Slavenima dade ista prave kao i Madjarima ... Takva država trajal a bi još tisuću godina ... da nisu zi. ga ni sa onim lopovom ubojicom smaknuli kukavički F.F. u tom tadašnjem Sarajevu. ... Već su tada četnici htjeli Bosnu za Srbiju.

Avatar navijač
navijač
13:16 12.11.2016.

I ovaj primjer pokazuje kakvi su Hrvati vojnici. Da su krali silovali i dezertirali sigurno ih domaći ne bi toliko cijenili. I po ovom primjeru se vidi da je Hrvatska oduvjek bila u Europi i da joj nije mjesto u nekakvoj ruskoj tvorevini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije