Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Čak 62 posto Austrijanaca tvrdi da su domaći političari korumpirani

Anketa je zabilježila rekordnu sumnju prema austrijskim političarima nakon što su dvoje zastupnika Narodne stranke Austrije (ÖVP) u Europskom parlamentu zbog koruptivnog i skandaloznog ponašanja bili prisiljeni podnijeti ostavke
31. ožujka 2011. u 14:57 1 komentara 2 prikaza
eu parlament
Foto: Arhiva VL

Čak 62 posto Austrijanaca tvrdi da su domaći političari sklonu mitu, pokazuje ovotjedna studija austrijskog Humanističkog Instituta u kojoj je ispitano 850 osoba.
Anketa je zabilježila rekordnu sumnju prema austrijskim političarima, nakon što su dvoje zastupnika Narodne stranke Austrije (ÖVP) u Europskom parlamentu, bivši ministar unutarnjih poslova Ernst Strasser i njegova stranačka kolegica Hella Ranner zbog koruptivnog i skandaloznog ponašanja bili prisiljeni podnijeti ostavke.

Strasser, jer je od „novinara“ britanskog lista The Sunday Times koji su se predstavili kao lobisti tvrtke Taylor Jones navodno bio spreman primiti ponuđeni mito od 100 tisuća eura ukoliko u Bruxellesu predloži zakonski amandman u skladu s interesima njihove trvtke, a konzervativka Ranner jer je privatni dug „težak“ sedam milijuna eura pokušala podmiriti trošarinama koje je dobivala kao europarlamentarka za svoj zastupnički rad.

Anketa je također pokazala da 53 posto ispitanika smatra da Strasser nije iznimka i da je podmićivanje u međuljudskoj komunikaciji „ sve češće“ u igri. Za daljnjih 24 posto, ono je naprotiv, već „ustaljeno pravilo“. Samo za njih 19 posto mito je „rijetka pojava“, a tek četiri posto ispitanika smatra da se radi o pojedinačnim slučajevima kad je riječ o korumpiranosti austrijskih političara.

Pritom se pokazalo da 73 posto Austrijanaca vjeruje da se korupcija može spriječiti strožim kontrolama, 58 posto rješenje vidi u znatno strožim kaznama, dok je za 51 posto ispitanika ovo „zlo današnjice“ nemoguće spriječiti. Prilikom ispitivanja pokazalo se da 78 posto ispitanika smatra da je sklonost korupciji stvar ljudskog karaktera, a njih 70 posto krivicu vidi krivicu u sustavu koji im to jednostavno omogućuje.

VIŠE PUTA ZABRANJENI
Masoni su u Hrvatsku došli u 18. stoljeću, a trenutno ih je 800
Valamar
Dobar posao u Valamaru
Ako volite ljude, kao animator u hotelu uopće nemate osjećaj da radite. To je posao mojeg života
  • standup:

    ma to su mu jajca-kastrirali,..ali ta informacija nije \"eticna\" za jednoga vele-politicara..!!..-:))