Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cro demoskop

Popularnost Mosta pala na 9,1%

sjednica vlade, vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.02.2016.
u 19:30

HDZ-ova koalicija uživa podršku od 32,7 posto, a SDP-ova 32,3 posto. Most nezavisnih lista treći je prema istraživanju

Dok su rejtinzi Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste prilično visoki i gotovo izjednačeni, rejting Mosta u slobodnom je padu – tako barem proizlazi iz najnovijeg redovitog mjesečnog istraživanja CRO Demoskop koje provodi agencija Promocija plus. HDZ-ova koalicija uživa potporu birača od 32,7 posto glasova, a za vrat joj puše SDP-ova koalicija s potporom od 32,3 posto. Najveće iznenađenje posljednjih parlamentarnih izbora – Most nezavisnih lista – na trećem je mjestu s trenutačnim rejtingom od samo 9,1 posto. Mostu je tako u dva postizborna mjesečna istraživanja potpora pala za čak 6,3 postotna poena.

Komentar Mosta

Rezultate ankete komentirali su iz Mosta: “Prije nekoliko dana su istraživanja pokazala da smo na 14,5%, a sada zadnja pokazuju da smo na 9%. Treba pričekati i druga istraživanja očito. Međutim, više nas zanima tablica proračuna, stanje u resorima koje smo preuzeli nego aktualna istraživanja simpatičnosti. Vlada je formirana tek dva tjedna. Most i dalje zagovara sve što smo zagovarali prije 8. studenoga. To je jedino bitno”, piše u reagiranju koje potpisuje Ivan Kovačić.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je najpozitivnija političarka s izborom od 24,6 posto. Zanimljivo, bivšeg predsjednika Vlade Zorana Milanovića doživljava se pozitivnije nego novog premijera Tihomira Oreškovića. Milanovića “voli” 10,3 posto ispitanika, a Oreškovića 9,9 posto. Na četvrtom mjestu “pozitivaca” je bivši predsjednik Sabora Josip Leko, a lider Mosta Božo Petrov je na petom mjestu (4,7 posto). Istraživanje CRO Demoskop potvrđuje kako su i dalje dva najnegativnija političara u državi šefovi dviju najjačih političkih stranaka – Tomislav Karamarko (30,5 posto) i Zoran Milanović (28,5 posto). Na trećem mjestu najnegativnijih političara je Božo Petrov s izborom od 5,1 posto ispitanika. U izboru za najvažniju temu ili događaj mjeseca “pobijedio” je izbor nove Vlade premijera Tihomira Oreškovića (47,2 posto). Slijede dvije teme s izborom većim od 10 posto: bronca rukometaša na Europskom prvenstvu u Poljskoj (17 posto) i slučaj ministra branitelja Mije Crnoje i njegova ostavka (12,1 posto).

HDZ-ovci optimisti

Politiku Vlade Tihomira Oreškovića uglavnom ili u potpunosti podržava 42,5 posto građana, dok 45 posto ispitanika uglavnom ili uopće ne podržava politiku nove Vlade. Značajna većina građana – njih 58,6 posto – smatra da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru, a samo 24,1 posto ispitanika smatra kako se Hrvatska kreće u dobrom smjeru. Očekivano, najviše optimista ima među biračima HDZ-a (67,9 posto), a zanimljivo je kako je birače Mosta očito uhvatio pesimizam – samo njih 31,3 posto misli da se zemlja kreće u dobrom smjeru.

>> SDP prvi izbor građana, Mostu pala popularnost u odnosu na prošli mjesec 

Komentara 59

DU
Deleted user
12:30 05.02.2016.

Cro Demoskop je napravio anketu...građana...Srbije.....

DU
Deleted user
12:31 05.02.2016.

Istraživanje na temelju kojih rezultata vlade? Pa pobogu nisu niti započeli mandat...

JO
joeamerican
12:26 05.02.2016.

to kad vecernji napise to je sugurno " istina"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije