Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čak 41% stanovnika Hrvatske rođeno je u BiH ili ondje ima rođake

Samo 26 posto hrvatskih ispitanika nema nikakve veze s Bosnom i Hercegovinom.
08. svibnja 2012. u 19:08 762 komentara 1500 prikaza
'bih - 09. 09. 2009. - Medjugorje, Bosna i Hercegovina Hodocasnici Skupina od 50-ak hodocasnika iz Poljske u Medjugorju Photo: Mile Pavlovic/vecernji list'
Foto: 'Mile Pavlovic/Vecernji list'
Pogledajte galeriju 1/3

Čak 41 posto ispitanika u Hrvatskoj i 35 posto u Srbiji ili je rođeno u Bosni i Hercegovini ili u toj državi ima obitelj i rođake, rezultat je to istraživanja koje je provela njemačka zaklada Friedrich Ebert u suradnji s agencijom Millenium promocija.

U Bosnu putuje čak 43 posto Hrvata u dobi između 45 i 60 godina, pri čemu prednjače ispitanici s fakultetskim obrazovanjem. U BiH, prema provedenom istraživanju, čiji će rezultati biti ujedinjeni u studiji „Imidž Bosne i Hercegovine i njezinih građana u Hrvatskoj i Srbiji", koju potpisuje Božo Skoko, profesor s Fakulteta političkih znanosti, najviše putuju stanovnici Slavonije, Istre i Primorja, a najmanje oni koji žive u sjevernoj Hrvatskoj.

Kod srbijanskih ispitanika situacija je slična pa u Bosnu najviše putuju oni u dobnoj skupini od 31 do 44 godine, a najpovezaniji su s tom državom ispitanici iz Beograda. Istraživanje je pokazalo da su ispitanici iz Hrvatske nešto više rodbinski povezani s BiH, a ispitanici iz Srbije poznanstvima i prijateljstvima. Dvadeset i šest posto hrvatskih ispitanika nema nikakve veze s Bosnom i Hercegovinom.

 

STRANCI U HRVATSKOJ
Claire Sangster Jokić: Kod Hrvata mi se sviđa zajedništvo, a ovdje imam bolji život nego što bih imala u Kanadi
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
 • delmat:

  Herceg-Bosna je srce Hrvatske.

 • Avatar Robert28
  Robert28:

  Dva milijuna Hrvata ima BiH podrijetlo!

 • Avatar AsItIs
  AsItIs:

  Da vam nema ovih 41% iz BiH, vi bi bili malo Madjari, malo Srbi, malo Talijani, malo Germani, malo…, ne znam ni ja vise koje su sve vojske lijepom vasom prolazile…, uglavnom, vi ne biste ni znali da ste Hrvati. ... prikaži još! Hrvati iz BiH su vam podarili identitet, i drzavu, i zbog toga bi trebali vec jednom pokazati malo postovanja i pristojnosti. Ili je to doista previse za ocekivati od vas!