Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oružane snage

Čak 31 MORH-ovac primao i plaću i mirovinu od 1999. godine

'27.05.2011. Jarun, Zagreb- Povodom 20 godisnjice Oruzanih Snaga Republike Hrvatske na Jarunu je odrzana generalna proba i prikaz vjezbi Hrvatske vojske i policije. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
'Boris Scitar/PIXSELL'
24.05.2012.
u 19:27

– Budu li ocijenjeni kao nesposobni za djelatnu vojnu službu, što je za očekivati, morat ćemo ih otpustiti – tvrdi Tafra

Ministarstvo obrane ustanovilo je da čak 31 djelatna vojna osoba od 1999. godine ili ranije ima rješenja za profesionalnu nesposobnost za rad u ime koje primaju profesionalnu mirovinu, uz redovnu plaću koju primaju od MORH-a.

Zamjenica ministra Višnja Tafra kazala je kako personalna služba MORH-a o tome nije imala nikakva saznanja te da nitko od tih vojnih osoba nije dostavio rješenja Ministarstvu kako bi utvrdili je li kod njih preostala sposobnost za radnu djelatnu vojnu službu.

Mogli su nas tužiti

– Prema jednom rješenju, brigadiru Hrvatske vojske zabranjen je rad na terenu i nošenje tereta većeg od četiri kilograma. On je bio zapovjednik hrvatskog kontingenta u operaciji ISAF-a. Kad smo to saznali, zabrinuli smo se jer nas je brigadir mogao tužiti i reći da smo ga poslali sa svim zdravstvenim ograničenjima što se, prema propisima o Oružanim snagama, ne dopušta – kazala je na saborskom Odboru za obranu Tafra. Sve ih je to, kaže, potaknulo da se konzultiraju s Ministarstvom zdravstva i s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje, u kojem im je sugerirano da takve osobe moraju još jednom proći sustav ocjene sposobnosti za djelatnu vojnu službu.

– Budu li ocijenjeni kao nesposobni za djelatnu vojnu službu, što je za očekivati, morat ćemo ih otpustiti – tvrdi Tafra te dodaje kako su profesionalne mirovine koje je primala 31 vojna osoba relativno visoke. Navela je primjer jednog umirovljenog generala koji je, uz svoja redovita primanja, dobivao i 6800 kuna profesionalne mirovine. Takve osobe više ne mogu ostati u sustavu Oružanih snaga zbog svoje zdravstvene nesposobnosti, dodala je.

– Riječ je o osobama koje u pravilu ispunjavaju uvjete za izlazak iz sustava Oružanih snaga, a obrazložit ću vam to na jednom primjeru. MORH godišnje plaća beneficirani radni staž za djelatne pripadnike oružanih snaga 200 milijuna kuna, što dobivamo iz proračuna. Pokušajte zamisliti koliko obalnih ophodnih brodova možemo kupiti za taj iznos – rekla je zamjenica ministra Tafra te najavila kako će ove godine pregledati i ponovno utvrditi koja to radna mjesta trebaju imati beneficirani radni staž, a ne svi. Na taj način pokušat će se uštedjeti novac.

Bez osnove

Odluku da se 31 osoba šalje na utvrđivanje zdravstvene sposobnosti hadezeovac Josip Đakić nazvao je “čistkom nepodobnih”.

– Ne znam u čemu je problem, je li to čikaška čistka onih koji su nepodobni ili je to stvarno zbog ovog pravilnika koji je donesen bez zakonske osnove. Smatram da bi to moglo dovesti do pravnih problema – kazao je Đakić.

Na to mu je Tafra odgovorila da MORH ima svake godine cijeli niz tužbi, no da su, primjerice, lani sve odbačene kao neutemeljene.

– Silno me žalosti što to nazivate čistkom jer je realnost daleko od toga – zaključila je Višnja Tafra.

Komentara 142

DI
Diablo
19:44 24.05.2012.

Oni su se zabrinuli da ih je brigadir mogao tužiti???? Pa isti taj brigadir je prije upućivanja u misiju bio na liječničkom pregledu, morao je dostaviti obrazac da je prošao psihomotoričke provjere (trčanje, sklekove, trbušnjake), koje najvjerojatnije nije prošao jerr je tamo opet donio potvrdu da je oslobođen toga... na istom pregledu je popunio obrazac u kojem navodi kakve smetnje ili invalidnost ima.. i to potpisuje pod materijalnom i krivičnom odgovornošću... Protiv takvih se trebalo podnijeti kaznenu prijavu za krivokletstvo... Toliko o časti tog i sličnih časnika, zbog kojih se srozava ugled svih onih poštenih jadnika u vojsci...

EN
ENTUZIJASTA
19:53 24.05.2012.

Ovi o tome pričaju u takvim debelim rukavicama ... Radi skupi stalni posao i prima invalidsku mirovinu?!!! Možda da se još zaposli i u kojem gradu ili ministarstvu kao savjetnik te i za to prima punu šaku brade plaću?!

MP
Mr.Pravda
22:07 24.05.2012.

a skoro zaboravih,zasto im se ne objave imena,ne vidim gdje je problem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije