Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crkveni podaci

Čak 30 posto vjernika nikada se ne ispovijeda

tarcisio bertone,papa benedikt xvi.
AFP/PIXSELL
10.12.2012.
u 14:34

Crkva se želi približiti vjernicima pa svećenici ispovijedaju vjernike čak i u vlakovima

RIM – Čak 30 posto vjernika nikada se ne ispovijeda, njih između 50 i 60 posto ispovijeda se jednom godišnje, 8 do 10 posto ispovijeda ih se jednom mjesečno, a samo dva posto ispovjedi svoje grijehe više od jednog puta mjesečno, pokazuju posljednji crkveni podaci. Stoga se Crkva želi približiti vjernicima pa svećenici ispovijedaju vjernike čak i u vlakovima.

Don Sergio Mercanzin, direktor Centra Russia Ecumenica, osnovanog sedamdesetih godina za pomoć ruskim katoličkim izbjeglicama sa sjedištem pokraj Vatikana, kaže kako su „ispovjedaonice prazne i nastala je kriza ispovijedanja“. Vjernici razgovaraju sa svećenicima, ali ne žele ispovijedati svoje grijehe, kaže Mercanzin.

Tijekom putovanja u vlaku, gdje ima prostora u kupeima, mogu se ispovijedati. Zapravo, nestaje prava ispovijed, ona s popisom grijeha, kaže Mercanzin, jer ljudi ne vole da im se sudi. Čovjek radije ispriča neki događaj iz života, nešto što mu se dogodilo ili mu se događa te se nekadašnja ispovijed pretvara u razgovor. Važno je da se taj razgovor odvija u potpunoj rezerviranosti, privatnosti.

– Dogodilo mi se više puta da sam primio ispovijed za vrijeme šetnje u prirodi, u šumi. Priroda pomaže da se vjernik otvori, jer ne vidi oko svećenika kao oko inkvizitora – objašnjava Mercanzin.

Svojedobno su se ispovijedi primale i putem telefona, ali su sada ukinute jer, ako se može prisluškivati i šefa države, onda se može i svakog vjernika pa se više ne može štititi ispovjedna tajna.

Dakle, ispovijed vjernika može se primiti svugdje, a ne samo u crkvenoj ispovjedaonici, bitno da se sačuva privatnost. Koncept ispovijedi se ne mijenja.

>> Papa: Posao mora biti cilj i u vrijeme recesije

Ključne riječi

Komentara 8

RA
Rangostar
16:55 10.12.2012.

Neko je davno rekao" Nije pobjeda,pobjedit nego je prava pobjeda ubjedit". Kao npr:" Kazi ti nama duso sve na ovom svijetu i vjeruj bice ti bolje na onom drugom " ?? '

AS
asdasfasdg
17:13 10.12.2012.

Gdje se može potpisati ispisnica?

PP
Peter Petrovic
14:41 10.12.2012.

tih 30 posto vjerojatno vjeruju u boga a ne u pope,pa se rade njemu ispovjedaju. jer znaju da samo bog bih moze rjesiti grijeha, i te upise u knjigu kao oni tako da svakog momenta mogu znati tvoje misljenje. istosto kao nekad :udbasi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije