Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan D. Milošević:

"Čačiću je najlakše reći da nije dobio ništa i da kreće od nule"

\'29..03.2011., Gornji grad, Zagreb - Domagoj Ivan Milosevic, potpredsjednik Vlade za investicije u Vladi Republike Hrvatske.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Patrik Macek/Pixsell
23.02.2012.
u 17:15

Ovo što je Vlada predstavila nije nikakva mapa investicijskih projekata nego prikaz nečega što je bilo i nekakve brojke za koje se pretpostavlja da će biti ako se dogode neke investicije – kazao je Popijač o Čačićevu investicijskom planu

Bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač osvrnuo se na optužbe aktualnog ministra Radimira Čačića da prijašnja vlada nije napravila ništa po pitanju investicija.

– Ovo što je Vlada danas predstavila nije nikakva mapa investicijskih projekata nego prikaz nečega što je bilo i nekakve brojke za koje se pretpostavlja da će biti ako se dogode neke investicije. Ovdje nisam uspio pronaći niti jedan konkretni projekt. Samo u protekloj godini investirano je preko 1.239,000.000 eura u javni sektor, a ponavljam oni planiraju u 2012. godini investirati 1.230,000.000 eura. A sad u čemu je tu razlika? Zapravo planiraju manje investicija nego što je realiziranih investicija u 2011. godini, prema njihovoj tabeli koja je danas prezentirana Vladi – rekao je Popijač te dodao:

– Upravo investicije u energetski sektor u protekloj godini su bile najizdašnije, sjetimo se Janafa, sjetimo se Plinacra i naravno investicija u energetski sektor. Sjetimo se interkonektora, dalekovoda prema Mađarskoj, gdje se zapravo još više pojačala stabilnost i sigurnost opskrbe električnom energijom, sjetimo se otvaranja plinskog interkonektora koji je spasio ove dane kada se temperatura spuštala ispod 20 stupnjeva, sjetimo se da se u posljednjih nekoliko godina gotovo pa završila izgradnja magistralnog plinovoda od istoka zemlje prema jugu. To je on zatekao, Čačić je zatekao 630 milijuna kuna keša u Janafu, zatekao je Janaf kojemu je vrijednost porasla za gotovo milijardu kuna. Nadam se da će znati oplemeniti sve što je zatekao i znati povećati vrijednost tih ulaganja te i dalje cijeniti važnost energetskog sektora u Hrvatsku – rekao je Popijač. Dodao je da ne vrijedi komentirati Čačićevu izjavu da je pronašao maglu u investicijama.

– Možemo pogledati sve što smo napravili i što ste i vi snimili, i to su dokumenti koji su neizbrisivi. Iz kojih izvora i razloga on to govori, to govori samo o njemu, a iz njegove tabele je vidljivo da će ulagati manje nego mi lani – ustvrdio je Popijač.

Na Čačićeve komentare osvrnuo se i bivši potpredsjednik vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević koji je rekao da je Čačić nakon primopredaje vlasti dobio posebno izvješće iz njegova ureda.

– Dobio je poveliko izvješće koje u sebi sadrži popis svih javnih projekata koje je moj ured podržavao i gurao. Dakle, svih 20 milijardi kuna vrijednih projekata, u kojoj su fazi, imenom i prezimenom, dobio je oko 45 milijardi kuna privatnih projekata, s imenima investitora i fazom u kojoj se nalazi. U tom izvješću ne samo da smo bili detaljni, nego smo i dali do znanja što su bila putovanja, s kim se razgovaralo, u kojoj su fazi razgovori, pisma namjere pojedinih ozbiljnih stranih izvođača, izvještaj s Međunarodnog investicijskog foruma koji je vlada organizirala prošlog listopada. I na kraju, moj mali prilog, strategija stranih ulaganja – rekao je Milošević te dodao da je on osobno Čačiću predao te materijale te je najlakše danas reći da nije dobio ništa i kako jadan kreće od nule.

Podsjetio je na neke investicije bivše vlade.

– Zračna luka, investicije HEP-a Plomin i Ombla, investicije Janafa koje su pokrenute, pojedine investicije HAC-a i HŽ-a koje su pokrenute još prošle godine i trebalo ih je nastaviti, govorimo o desecima privatnih projekata. Reći ću jedan privatni projekt koji je osobito važan, to je LNG na Krku. Zainteresirane su najveća investicijska banka u energetici Macquarie, Quatar Petroleum koji je najveći na zemaljskoj kugli u LNG-u, to je ne samo nacionalno bitan projekt nego ima i srednjoeuropsku vrijednost. Za to nije bilo vremena, mogućnosti su velike, treba nastaviti gdje smo mi stali – pojasnio je Milošević te dodao da je nova Vlada mandat dobila voljom građana, pa neka sada pokažu što umiju i što znaju.

Komentara 57

KU
kukuriku
17:30 23.02.2012.

..ma drug-Cácíc´\"ne prodaje maglu\".., on maglu vidi u svim-smjerovima , a pogotovo za volanom na autostradi !

MA
marko53
17:32 23.02.2012.

Čačić si pravi alibi unaprijed.

ZP
zakljucan-profil
17:34 23.02.2012.

. Čačić je sigurno u pravu... bilo bi OGROMNO iznenađenje da su ovi bilo što napravili... osim što su nas masno lagali i pljačkali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije