Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANKA U SABORU

Čačić upozorio na kršenje sporazuma o financiranju najma za osnovne i srednje škole

Radimir Čačić
Patrik Macek/PIXSELL
18.03.2016.
u 11:01

HDZ-ov Ivan Šuker odgovorio mu je da će Klub HDZ-a sa resornim ministrima pronaći rješenje za taj problem.

Reformist Radimir Čačić kritizirao je danas nakon stanke koju je zatražio u Saboru kršenje sporazuma o sufinanciranje najma za osnovne i srednje škole u Varaždinskoj županiji potpisanih u svibnju 2013. godine. HDZ-ov Ivan Šuker odgovorio mu je da će Klub HDZ-a sa resornim ministrima pronaći rješenje za taj problem.

- U trenutku kada je postavljen model i kada se išlo graditi te 32 škole i sportske dvorane obavljen je razgovor i s tadašnjim predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom i potpredsjednikom Damirom Polančecom te smo objasnili cijeli model. Za to smo dobili podršku koja je javno obznanjena te je dogovoreno sufinanciranje od 50 posto. No nakon toga, iz različitih razloga, Vlada je odustala, mi smo model realizirali i imamo u Varaždinskoj županiji 94 posto djece u osnovnoj i srednjoj školi u jednosmjenskoj nastavi – objasnio je Čačić.

Šuker uzvraća da se to može riješiti određenim preraspodjelama među pozicijama, budući da to nije fiksna stavka u državnom proračunu. - Bez obzira koja politička opcija je u kojoj jedinici lokalne samouprave na vlasti, ima nešto iznad toga, a to su naša djeca. Cijeli projekt krenuo je kad je naše gospodarstvo raslo od četiri do pet posto, kada su rasle plaće. Godišnji prihodi u proračunima lokalnih samouprave rasli su tada od 11 do 16 posto, a prihodi u proračunu rasli su 11 posto na godišnjoj razini – objasnio je Šuker te dodao kako je nakon toga, nažalost, došla gospodarska kriza pa se "cijela priča okrenula naopačke".

>>Čačić: Ako Vlada ne promjeni odluku o sufinanciranju srednjoškolskog prijevoza, ne može računati na nas

>>Promijenite odluku o prijevozu srednjoškolaca

Komentara 2

DO
doktorica
11:35 18.03.2016.

ima nešto iznad toga, a to su naša djeca. ........baš

DD
ddh
11:39 18.03.2016.

Cacic je gradio skole po tzv. systemu privatnog partnerstva. To znaci da partner koji je gradio te skole nije ulazio u nikakve financijske rizike. Troskove cijele investicije ukljucujuci obracunat posao po previsokim cijenama i kalkuliranu dobit je zbrojio i onda to preko najamnine dobiva sve placeno. U cijelom poslu jedini je gubitnik najmoprimac, jer da je sam kao investitor gradio i uzimao kredite i to cak po visokim kamatama od ca. 6 ili 7% bio bi prosao bolje, jer bi mogao pregovarati o cijeni i raspisati natjecaj za najpogodnijeg izvodjaca. Ali veliki poduzetnik Cacic je birao privatno partnerstvo i to ili iz bahatog neznanja, a najvjerojatnije su padale i provizije u goovini. I radi toga ovdje ne smije biti nikakve drzavne podpore. Nema nikavog razloga da siromasne opcine placaju racune za bahatost jednog korupnog Cacica. Troskove prebaciti isklucivo na varazdinsku zupaniju, a nek placaju kako znaju. A ak ne mogu placati nek idu u stecaj i nek si novce dobave od onoga koga su birali i koji im je u salatu zakiselio, odnosno Cacicu i HNS-u. Dosta je bilo prenamaganja tih Cacica i HNS-ovaca na tudji racun, dosta je bilo pljackanja drzave od tih istih Cacica i njegove Posicke i Stromara. Jer ono za sto se sudi Sanaderu je "baksis" prema tome kaj je zdimio i izmuljao jedan Cacic. I tu bi bilo dosta posla i z DORH i za USKOK.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije