Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čačić predlaže oštre mjere: 'Treba ići na policijski sat, lockdown će se dogoditi sam po sebi'

"Ovaj dio koji ide prema smirivanju krize, pandemije, u zdravstvenom smislu, morat ćemo tu staviti točku jasnim i čvrstim mjerama, a tu je i policijski sat. Kad prijeđemo 450 zaraženih na 100.000 građana, sve zemlje su u tom trenutku to napravile", rekao je Čačić.
26. listopada 2020. u 22:39 55 komentara 8870 prikaza
Radimir Čačić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Koronavirus je opet ušao u Vladu, a zaražena je ministrica turizma Nikolina Brnjac. Ministri Ćorić i Aladrović završili su u samoizolaciji. Testirana je cijela Vlada, a Radimir Čačić je za Dnevnik rekao o čemu je bilo riječi na sastanku u ponedjeljak.

Zagreb: Unatoč zabrani ulaska na Jarun građani nesmetano ulaze, izlaze i rekreiraju se NAJTEŽE POGOĐENI MLADI Koju skupinu će koronakriza najteže pogoditi? Već se govori o lockdown generaciji...

Ministar financija Zdravko Marić je nakon sastanka s veledrogerijama najavio koliko novca za dugove zdravstvenog sustava kani namaknuti rebalansom. Dio novca će ići za dugove bolnica prema veledrogerijama, a dio i za druge dugove zdravstvenog sustava.

Čačić je rekao da su podaci izneseni te da premijer Andrej Plenković ima potporu partnera za rebalans proračuna za ovu, ali i za proračun za sljedeću godinu.

"Naravno da ima potporu. To je ozbiljno pripremljen i rebalans i budžet. Prihodi su nešto veći, ali su rashodi bitno veći, iz različitih razloga. Jedan dio toga je vezan na ovu priču sa zdravstvom, vidite i sami kako to izgleda, ali i na nekoliko drugi. Ni jedan disonantni ton u tom smislu nije bio prisutan", kazao je Čačić i rekao da je bilo razgovora i o situaciji s COVID-19.

"O tome se još uvijek raspravlja, mjere i na koji način. A važna je i rasprava o Nacionalnoj strategiji vezano na europske fondove i razvoj zemlje", kazao je Čačić.

HZZ KORONAKRIZA HZZ objavio nove podatke: Krajem rujna 147.434 nezaposlene osobe, brojke u porastu

Ministar Marić kazao je da mirovine nisu upitne, no što će biti s plaćama? "Plaće nisu ni kakav način otvorene kao tema koja ide ka smanjenju", rekao je Čačić.

Navodi da se očekuje rast kroz sljedeće dvije godine. "Rizici su tu, mi još uvijek nemamo jasnu sliku s COVID, no očekujemo rast od 5 i 3 posto. Mi bi u dvije godine se vratili na startne pozicije", objasnio je Čačić.

"Ovaj današnji pomak od desetak posto u zaduženju koji je već napravljen ne bi bilo moguće držati pod kontrolom 5,4 milijarde iz naših vlastitih sredstava od 6,9 - koliko je išlo u gospodarstvo. I milijardu i dvjesto milijuna još ide u gospodarstvo. 5,4 je naših, vlastitih sredstava jer europski novci još nisu dolazili kad je Vlada krenula", navodi Čačić i kaže da je to bilo moguće samo uz zaduženje.

No, morat će se naći i dvije milijarde za dug drogerijama. "To nije nešto što je nesavladivo. Pravi problem je generiranju duga - dvjesto milijuna na godišnjoj razini", objasnio je čačić. Navodi kako danas ta tema nije bila na raspravi.

Public life in times of the corona pandemic. JAVNI DUG NIJE BAUK Krugman: Deficit države nije bitan, vlade moraju trošiti

"Ukupni trošak, minus u zdravstvu je oko 10 milijardi kuna, polovica toga je veledrogerijama, ali problem je u generiranju novog duga. Tu se moraju poduzeti ozbiljne mjere", rekao je Čačić.

"Nisam siguran da će se to moći u trenutku kad se borimo s pandemijom i kad se liječnici i medicinske sestre maksimalno angažiraju na različite načine", objasnio je Čačić i dodao kako se radi o zadatku koji će se morati rješevati u sljedećih šest mjeseci.

Čačić je, kako je rekao, predložio oštre mjere. "Ovaj dio koji ide prema smirivanju krize, pandemije, u zdravstvenom smislu, morat ćemo tu staviti točku jasnim i čvrstim mjerama, a tu je i policijski sat. Kad prijeđemo 450 zaraženih na 100.000 građana, sve zemlje su u tom trenutku to napravile", rekao je Čačić.

Navodi da bi srednje škole i fakulteti trebali prijeći na online nastavu, jer tu je i prijevoz u pitanju.

Ilustracija KORONAKRIZA HNB upozorava: Ove godine BDP pada za 8 posto, a iduće bi trebao porasti za više od 5 posto

"Treba ići na policijski sat od 21 ili 22 sata do 6 sati ujutro. Idemo u hladnije razdoblje, boravak i okupljanja u zatvorenom prostoru i nama će se lockdown dogoditi sam po sebi. Nekontroliranim širenjem zaraze, tvornice će se zatvarati jer će imati nekontrolirano širenje zaraze", kazao je Čačić i rekao da je to njegov prijedlog, a slično je predložio i predstavnik HSLS-a. O tome se još uvijek raspravlja.

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

CROATIA RALLY
VIDEO Hrvatska mu ne leži: Vodeći izletio sa staze, gledatelji skočili u pomoć!
g
ISTAKNITE OSOBNOST
Upoznajte se s najboljim odjevnim komadima koji će definirati proljeće
 • roland:

  Čačić je potpuno u pravu! Policijski sat u 22 sata, a nakon toga policija puno ne priča s ovima koji krše policijski sat. Samo nemoj da nakon nekoliko mjeseci iziđe na vidjelo neki novi klub i da se policijski sat ... prikaži još! kršio jer je netko javio da ima puno hrane koja će se baciti.

 • Avatar The_Lacrdion_ZG
  The_Lacrdion_ZG:

  Čovjek ima potpuno pravo! To što neciviliziranu divljaci i poludivljaci negiraju stvarnost i istinu neće dovesti daleko. Sada se mora imati hrabrost unatoč lijevoj kamarili i nekoliko njihovo "vođa" - jer ovo više nije pitanje politike - ovo se pretvara ... prikaži još! u pitanje opstanka.

 • Avatar putnik833
  putnik833:

  Za Čačića bi se dalo reći da zna ponešto o ekonomiji.Makar i bio na drugoj strani ideološkog spektra. Potpuno je u pravu kad zagovara policijski sat i uvođenje mjera izvanrednog stanja. Naravno,to trebaju pratit planske mjere upravljanja krizom.Što se odnosi ... prikaži još! na zdravstveni sustav,poljoprivredu,financijsku likvidnost,opskrbu lijekovima,enegrentima i slično.