Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reformisti

Čačić: Podržavamo ustavne promjene koje predlaže Ivo Josipović

Radimir Čačić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
08.01.2015.
u 14:55

Nužna je fiskalna promjena i podizanje izvornih prihoda županija i regionalne samouprave s današnjih 10 na 30 posto, kaže Čačić

Narodna stranka Reformisti podržala je danas ustavne promjene koje u sklopu svoje kampanje predlaže predsjednik RH Ivo Josipović, posebice one dijelove koji se odnose na regionalizaciju, preferencijalno glasovanje te ustavno ograničenje fiskalnog deficita. Predsjednik Reformista Radimir Čačić podsjetio je kako su upravo ova tri prijedloga ugrađena u programske temelje njegove stranke.

- Podržavamo kompletan paket ustavnih promjena. U formalnom smislu, i u današnjem Ustavu postoji regionalizacija, podjela na 21 županiju koja nema svoje izvorne prihode i zato je nužna fiskalna promjena i podizanje izvornih prihoda županija i regionalne samouprave s današnjih 10 na 30 posto, dakle utrostručiti razinu prihoda budžeta općina, gradova i županija, a smanjiti utjecaj centralne države – kazao je Čačić. Potpredsjednica stranke Natalija Martinčević podsjetila je da centralna država raspolaže s 90 posto ukupnih poreznih prihoda, a općine, gradovi i županije sa samo 10 posto.

- To je usporilo i zaustavilo razvoj naših jedinica lokalne i regionalne samouprave, što još više dolazi do izražaja danas, kada na lokalnoj razini imamo mogućnost povlačenja sredstava iz EU, međutim nemamo sredstava za financiranje – naglašava Martinčević te dodaje da je bitno uvesti i preferencijalno glasovanje o kojem se dugo priča, a vrijeme za nova pravila ističe jer smo u izbornoj godini. Reformisti kao posebno važnu mjeru vide ustavno ograničenje fiskalnog deficita.

- Najčvršća ustavna reforma koju predlaže aktualni hrvatski predsjednik je ograničenje svim hrvatskim vladama prava na zaduženje budućih generacija. Trebalo bi početi trošiti onoliko koliko se zarađuje jer više tu lakoću zaduženja budućih generacija Hrvatska ne smije trpjeti – tvrdi Čačić te podsjeća da su mnoge zemlje već uveli takvo ograničenje. Dodaje i da je inicijativa predsjednika Josipovića nužna bez obzira na tvrdnje HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović kako ustavne promjene ne daju rješenje za gospodarske probleme.
Natalija Martinčević oštro je osudila govor mržnje predsjednika varaždinske mladeži HDZ-a Igora Borovca.

- On je 55 posto hrvatskih građana Varaždina koji su dali glas gospodinu Josipoviću nazvao “jugosmradovima, jugokomunjarama i udbašima koji su protiv samostalne hrvatske države” i najoštrije osuđujemo takvu kampanju i takav rječnik koji nije uvredljiv samo za građane koji su podržali Ivu Josipovića već za sve hrvatske građane – zaključila je Martinčević.

>> Josipović prozvao HDZ i Grabar Kitarović: Oni su protiv reformi koje želim provesti

Komentara 32

BA
batman
15:06 08.01.2015.

Uz koga si ti sigurno gubi!

SE
sestrićna
15:08 08.01.2015.

uz koga je ovaj taj ima gadne probleme..

TO
Toaletni
15:08 08.01.2015.

Gotovo je Radimire...javi ženi da uskoro Ivo i Zoki nisu više na vlasti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije