Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Čačić: Država direktno ugrozila Crobex

15.04.2008.
u 19:11

Eksplozija rasta koja se događala na burzi sada je uzvratila stampedom pada, a Hrvatska kao organizirana država koja ima institucije koje se bave tržištem nije dala adekvatan odgovor na to.

Nizom propusta i nečinjenjem ona šteti tržištu, a za povratak povjerenja ulagača potrebno je da predsjednik Vlade, guverner i Hanfa zajedno istupe i obrazlože što se događa i što se kani napraviti, komentar je Radimira Čačića, predsjednika HNS-a.

A nema razloga za ovakvo panično povlačenje ulagača s obzirom na stanje u kompanijama. Čelnici kompanija tijekom krize su dobro reagirali, kaže Čačić, ali nisu institucije koje trebaju reći kako država može štititi ulagače izvan uobičajenog burzovnog rizika.

Jedan od ključnih promašaja je braniteljski fond koji je napravljen neodgovorno i bez stručnog znanja. Kao otvoreni fond iz kojega se slobodno povlače udjeli direktno utječe na tržište, a k tome ima Inu i HT u portfelju, dionice koje čine više od 25 posto Crobexa. Konceptom fonda država je direktno ugrozila Crobex, a time i financijski sustav zemlje.

Stoga treba hitno dokapitalizirati fond novcem ili dionicama, smatra Čačić, inače će on šest mjeseci gušiti burzu, te obaviti razgovore sa svima koji sudjeluju na financijskom tržištu. Čačić kaže da do sada na domaćem tržištu nije bilo stručnjaka koji su poznavali neuspjeh i očito nisu znali menadžirati s krizom, a očito će trebati promijeniti sustav nadzora jer na tržište će doći znatno jači igrači od sadašnjih. Mislim naravno na ulagače koji će stići nakon ulaska zemlje u NATO.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije