Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret u zagrebu

Čačić: Azerbajdžan je važan gospodarski partner za Hrvatsku

radimir čačić (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
05.11.2012.
u 15:24

Mustafayev je rekao da je cilj njegova posjeta produbljivanje i proširivanje međusobnih gospodarskih odnosa.

Izaslanstvo Republike Azerbajdžana, predvođeno ministrom ekonomskog razvitka Shahinom Mustafayevom, koje boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, posjetilo je danas Vladu RH. Održali su sastanak s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem te ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem.

Čačić je nakon sastanka ustvrdio da je Republika Azerbajdžan važan partner za Hrvatsku, posebno u gospodarskom smislu.

– Azerbajdžan je izuzetno investicijski snažna država, prisutna na razini od 150 milijardi dolara godišnje i nadamo se jednoj sveobuhvatnijoj suradnji – rekao je. Od spektra investicijskih projekata koji će biti ponuđeni Azerbajdžanu, prvi potpredsjednik Čačić izdvojio je modernizaciju željeznice, sudjelovanje u plinskim koridorima, LNG terminal te cijeli niz turističkih projekata za koje je Azerbajdžan iskazao interes – priopćila je Vlada.

– U segmentu energetike nudimo 15-ak projekata vrijednih više od četiri milijarde eura, s rokovima, lokacijama, energentima, a danas ćemo im dostaviti detaljan pregled tih projekata kako bismo mogli definirati svoje potencijalno sudjelovanje u njima – dodao je Čačić.

Mustafayev je rekao da je cilj njegova posjeta produbljivanje i proširivanje međusobnih gospodarskih odnosa. Naglasio je da postoji odgovarajući pravni okvir za razvoj odnosa, odnosno 10-ak sporazuma, prije svega Sporazum o zaštiti i poticanju ulaganja te Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

– Potvrda uspješnog razvoja gospodarskih odnosa je porast robne razmjene, koja je u posljednjih devet mjeseci iznosila više od 260 milijuna USD i u stalnom je porastu – rekao je Mustafayev naglasivši da je, uz hrvatski geostrateški položaj, od prvorazrednog značaja za Azerbajdžan skoro hrvatsko članstvo u Europskoj uniji.

– Moramo realizirati projekte koji se tiču infrastrukture, industrijskog sektora i ispitati mogućnosti za suradnju u području turizma te u području farmaceutske industrije. I, naravno, tu je suradnja u području energetike – naglasio je Mustafayev, poručili su iz Vlade.

Ministar Hajdaš Dončić kazao je da je bila riječ o vrlo sadržajnom sastanku s ministrom ekonomskog razvitka Azerbajdžana.

– Nudimo suradnju u razvoju Zračne luke Osijek i Zračne luke Rijeka, za što ministarstvo sprema natječaj u kojem tražimo strateške partnere za ove dvije zračne luke. Postoji zainteresiranost azerbajdžanske kompanije za razvoj karga u Zračnoj luci Osijek i nadam se da će se to u nekom idućem razdoblju realizirati – kazao je ministar. Ministar je ovom prilikom ponudio i usluge HAC-a u razvoju prometne infrastrukture, ponajprije autocesta, u Azerbejdžanu.

 Ministra Mustafayeva u Banskim je dvorima primio i predsjednik Vlade Zoran Milanović. Razgovarali su o političkoj i gospodarskoj suradnji dviju zemalja.

Komentara 7

SU
suzzieQ
18:14 05.11.2012.

Ha ha ha koja smijurija od Vlade. Zamislite njih u vrijeme rata. Bi oni vraga znali pridobiti Amere na našu stranu..

KV
kviki111
18:48 05.11.2012.

Koliko znam i Afhanistan i Sirya su nam važni gosodarski partneri, jer nam zapošljavaju za njih deficitarnu radnu snagu

DU
Deleted user
17:25 05.11.2012.

Vrlo vazan strateski partner Azerbajdzan ------------------------------------------------------ Zasto ne?Sve je moguce!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije