Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
do kraja godine

Butković: Produljena je zabrana zračnog putničkog prometa prema Velikoj Britaniji

Split: Ministar Oleg Butković potpisao ugovor o rekonstrukciji Obale kneza Domagoja
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
22.12.2020.
u 23:02

Sutra će 160 hrvatskih državljana koji su uplatili svoje karte biti dopremljeni u Hrvatsku. Svi moraju imati negativan PCR test, napomenuo je ministar

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je kako bi Pelješki most trebao biti gotov do studenog iduće godine, a osvrnuo se i na utjecaj pandemije na sektor prometa. 

"Usprkos koronavirusu svi infrastrukturni radovi nisu usporeni, zaustavljeni. Do sad su došla tri broda čelične rasponske konstrukcije, montiraju se i još trebaju doći dva broda. Tunel od 2,5 kilometra je probijen što se tiče pristupnih cesta. Četiri dana prije roka. To je peti tunel po duljini u Hrvatskoj", rekao je Butković večeras u Dnevniku HTV-a te istaknuo kako bi pristupne ceste trebale biti gotove do turističke sezone 2022. godine. 

"Stara pelješka cesta zahtjeva obilaznicu preko Stona jer da je dobra, ne bi radili zaobilaznicu. Projekt pristupnih cesta koji uključuje 30 kilometara ukupnu dionicu i tu ima vrlo složenih objekata, tunela i mostova. Obilaznica Stona bila je smisao da se Ston zaobiđe zbog kulturne vrijednosti, prometa, zagušenja", rekao je. 

Rekao je kako je u nedjelju donesena odluka zbog novog soja koronavirusa, kao i kod većine europskih zemalja da se zabrani privremeno zračni putnički promet prema Velikoj Britaniji.

"Ta odluka istječe noćas u ponoć. Tu odluku smo produljili i trajat će do 31.12. Pratit ćemo situaciju s drugim europskim zemljama. Sutra će 160 hrvatskih državljana koji su uplatili svoje karte biti dopremljeni u Hrvatsku. Svi moraju imati negativan PCR test. Oni koji neće imati takav test morat će odmah u samoizolaciju. Odluka je donijeta i Agencija za civilno zrakoplovstvo je danas popodne i objavila", tvrdi i dodaje kako je pandemija imala razdorni učinak na cijelu zrakoplovnu industriju.

"Ove godine u prvih 10 mjeseci imali smo ostvarenje u svim zračnim lukama 19 posto od ostvarenja koje smo imali u 2019. godini. Što se tiče Croatia Airlinesa, u travnju i svibnju je bio 90 posto pad u odnosu na prošlu godinu. U lipnju 80 posto, u srpnju i kolovozu je bilo nešto turističke sezone, tu je došlo do 70 posto. Išli smo u pronalazak strateškog partnera, ali je taj postupak obustavljen. Tko će kupiti Croatiju Airlines kad je sve blokirano i stalo", pitao se Butković dodajući kako će se iduće godine pokušati pronaći strateški partner. 

Istaknuo je kako je država pomagala i do sada glede zračnih luka. "Za čitav prometni sektor donijeli smo odluku u srpnju od 600 milijuna kuna uz 90 posto državnu potporu za sve one koji su pogođeni, zračne luke i kompanije. Dobro da je prijašnjih godina poslovanje zračnih luka bilo genijalno pa još uvijek mogu izdržati ovu godinu i kod njih situacija nije alarmantna", rekao je te zaključio kako se ide s novom odlukom s dodatnih 400 milijuna kuna pomoći prometnom sektoru, a u siječnju će se naći na Vladi i vodit će se računa o tome.

VIDEO Goleme gužve na ulazu iz Slovenije, na Bregani se čekalo satima

Komentara 3

BO
bosna62ml
08:16 23.12.2020.

zamislite koliko aviona dolazi iz velike britanije u hr,,,hehe,,sad buju prekinuli promet aviona i za afriku ,gwineu,pakistan itd itd,,nema im ravnih,,rade za svoju placu krvavo

DU
Deleted user
10:53 23.12.2020.

jesi reko premijeru koliko je danas umrlih njegovim mjerama , ne kovidom

KA
Kalimero4
09:38 23.12.2020.

A baš sam mislio ići u Yorkšir po svinju za klanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije