Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ima moju podršku'

Butkovićeva podrška priličan je vjetar u leđa Plenkoviću

Oleg Butković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.01.2020.
u 20:51

Smatra da je Plenković najbolji izbor, ali i nema ništa protiv Mire Kovača i Davora Ive Stiera

Javnom podrškom aktualnom predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću za još jedan mandat na čelu stranke ministar mora, prometa i veza Oleg Butković otklonio je sva nagađanja da bi se na skorašnjim unutarstranačkim izborima i sam mogao upustiti u bitku za vodeću poziciju. Iako se pritom ogradio kako izbori još nisu raspisani pa treba pričekati da se vidi tko će se uopće kandidirati za šefa HDZ-a, očito je da je Butković zauzeo stranu.

– Unutarstranački izbori još nisu počeli, pričekajmo da ih se raspiše, ali vidim da od ovih kandidata koji su sada gospodin Plenković ima najbolje reference. Vodio je Vladu, vodio je stranku i ima moju podršku – izjavio je novinarima ispred Banskih dvora.

Butkovićeva podrška priličan je vjetar u leđa Andreju Plenkoviću, s obzirom da je riječ o potpredsjedniku stranke i jednom od rijetkih ministara koji je znao biti kritičan i na sjednicima stranačkih tijela, ali i javno. Nedavno je, tako, za vladajuću koaliciju pred kamerama izjavio da je "živi užas".

Butkovićeva podrška Plenkoviću je važna i zbog njegova nemalog ugleda među članstvom, koji potvrđuje i činjenica da je na Saboru HDZ-a 2016. godine osvojio najviše glasova među kandidatima za potpredsjednika. U predsjedništvu stranke ovaj primorski HDZ-ovac je od 2012. godine.

U stranci se prije svega nekoliko dana moglo čuti i kako Butkovića najbliži suradnici nagovaraju da se i sam kandidira za predsjednika HDZ-a. Njegove izjave sugerirale su pak da ni sam nije zadovoljan smjerom u kojem Plenković vodi HDZ. S obzirom da je još u četvrtak, pred sjednicu Vlade, izjavio kako će na unutarstranačkim izborima podržati onoga za koga procjeni da može dobiti parlamentarne izbore. Prito je kao uvjet naveo i pozicioniranje HDZ-a u desnom centru, uz opasku da je stranku tamo usidrio Franjo Tuđman te da je iz te pozicije "grabila i više desnog centra". Zbog toga se nagađalo i da će se Butković pridružiti alternativi u stranci, o kojoj govori Plenkovićev izazvač Davor Ivo Stier. O Stieru, Miri Kovaču i Ivanu Penavi, koje se spominje kao okosnicu te alternative Butković kaže da su "dečki u redu", no na njegovu podršku, očito, ne mogu računati.

Kad je riječ o poziciji u stranci na koju sam cilja, Butković još uvijek ne odgovara hoće li se ponovo kandidirati za potpredsjednika HDZ-a. Na pitanje je li potporom Plenkoviću osigurao ministarsku funkciju odgovara: "Svaki ministar ima svoje rezultat i ono što je radio, to su njegove reference za dalje. Osobno, u srijedu će biti četiri godine da vodim Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture jer sam bio i u vladi gospodina Oreškovića. Dosta sam se naradio tako da i sam dobro važem da li bih više prihvatio da budem ministar".

VIDEO Bačić u studiju Večernjeg: Unutarstranački izbori u HDZ-u će biti najdemokratskiji u Hrvatskoj

Komentara 9

BO
Bojnik
07:02 21.01.2020.

Da, Butkovic je veoma vazan kotacic u mehanizmu HDZ-a.Toliko je vazan kao i mehanizam na navijanje u HDZ-ovom satu na baterje.

MI
misho32
23:16 20.01.2020.

jasno je da je ovaj buk,, protiv svake promjene jer zna da bi mogao odgovarati

OK
okvals54
08:47 21.01.2020.

Stvarno faca ,daje podrsku Anemiji,nema sta poslusati ce ga svi.Letio bi ti odmah iz vlade da to nisi rekao.Anemiju moze samo Bog zadrzati na celu HDZ-a,ali sumnjam da ce mu pomoci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije