Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMORSKA DOBRA

Butković: Dodat ćemo u zakon da su hotelske plaže javne, jasno napisati da se ne smiju ograđivati

storyeditor/2023-01-25/PXL_250123_97955684.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
25.01.2023.
u 19:57

Burna saborska rasprava o prijedlogu Zakona o pomorskom dobru. Ministar kaže da je pomorsko dobro opće dobro. Oporba: "Nemojte da plaže na kojima smo mi učili plivati budu nedostupne našoj djeci"

– Nema privatizacije ni ograđivanja plaža. Upravo suprotno, mi zabranjujemo ograđivanje. Nema zabrane dolaska na plažu. Pomorsko dobro ostaje opće dobro, tu nema nikakvih začkoljica ni dvosmislenih članaka. Nije nam cilj privatizacija pomorskog dobra – gotovo nebrojeno puta ponovio je tijekom burne saborske rasprave o prijedlogu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ministar mora Oleg Butković, a na takva opetovana obvezivanja navodile su ga oporbene osude da se spomenutim prijedlogom ugrožava pomorsko dobro kao opće dobro.

– Intencija ovog zakona nema za svrhu da se ijednom investitoru koji gradi hotelski kompleks omogući da zloupotrebljava ili ograđuje plaže. Nedoumice oko hotelskih plaža riješit ćemo u doradi zakona koji ćemo do drugog čitanja jasnije napisati. U zakonu će eksplicitno pisati da se hotelske plaže ne smiju ograditi. Dodat ćemo u zakon da su hotelske plaže javne plaže. Pojačat ćemo tu formulaciju da se plaže ne smiju ograditi. Građanima nitko neće zabraniti dolazak na plažu – naglašavao je ministar. Što se tiče postojećih koncesija i ukupno 18 plaža koje su sada ograđene, Butković je rekao da će nakon što postojeće koncesije isteknu, ograde oko tih plaža biti uklonjene.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Ograđene će moći biti samo plaže posebne namjene, kao što su nudističke plaže, plaže za pse, za specijalne bolnice, što će do drugog čitanja biti navedeno – kazao je još Butković, a oporba je njegovu najavu dorade zakona ocijenila i kao priznanje da je prijedlog koji je u Sabor stigao na prvo čitanje napisan loše, nejasno i nedorečeno. Unatoč svim ministrovim riječima, bilo je i više nego očito da mu oporbeni zastupnici ne vjeruju.

– Kako da građani ne strahuju ako zakonom uvodite komunalne redare koji će paradirati hrvatskom obalom i štititi privatni kapital i investitore od domicilnog stanovništva koje se želi kupati na plaži? A ako se slučajno usude uzurpirati tu plažu, koncesionaru omogućujete traženje naplate štete zbog ometanja posjeda. HDZ objavljuje rat domicilnom stanovništvu. Sjajno! – ustvrdila je Sabina Glasovac (SDP). Katica Glamuzina (SD) upozorila je da fizička ograda nije jedini način da se građanima ograniči pristup javnom dobru poručivši vladajućima: "Nemojte da plaže na kojima smo mi učili plivati budu nedostupne našoj djeci", a Marija Selak Raspudić (Most) upitala je koliko je koštala kava Ursule von der Leyen tijekom njezina nedavnog boravka u Zagrebu.

– Je li Plenkovićev "bruxelleski miraz" upravo naša obala pa se nas sad ucjenjuje planom oporavka i otpornosti tako što nećemo dobiti novac ako ne donesemo ovakve zakonske izmjene? Neće vam proći! – poručila je Selak Raspudić.

>> VIDEO: Kupio vozačku u BiH za 1200 eura pa se čudio: Nisam znao da je krivotvorena

Komentara 7

IC
ICCO
21:26 25.01.2023.

Dovoljno je i bez ograda da resort ili hotel nakrca svojim ležaljkama prvi red , metar od mora i eto ti legalizirana otimačine plaže.

MA
mate30
21:51 25.01.2023.

Dodali smo mi i u ustav da je brak zajednica muškarca i žene. Ipak nekim drugim deklaracijama je omogućeno posvajanje djece istospolnim partnerima.

DU
Deleted user
20:52 25.01.2023.

I nakon tog zakona svi hoteli će čudom nuditi samo nudističke i plaže za pse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije