Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVOĐENJE RAČUNA George Bush o svoja dva mandata u Bijeloj kući

Bush: Žalim zbog lažnih obavještajnih podataka

02.12.2008.
u 09:30

Dok budući predsjednik Barack Obama slaže svoj tim koji će se morati intenzivno boriti s mnogim krizama kod kuće i u svijetu, predsjednik na odlasku sumira svojih osam godina provedenih u Bijeloj kući. U tome mu je pomogla mreža ABC, pred čijim je kamerama kazao da je politički potez zbog kojeg najviše žali pokretanje rata u Iraku.

Uvijek opravdanje
– Pokretanje rata protiv Sadama Huseina na temelju lažnih obavještajnih podataka najveća je pogreška moga predsjedništva. Da barem te obavještajne greške nije bilo i da se sve to nije dogodilo – kazao je Bush, čime je prvi put javno priznao da je irački rat pokrenut na temelju lažnih podataka. Također je prvi put požalio zbog toga rata koji je više od pet godina smatrao ključnim za borbu protiv terorizma i nacionalnu sigurnost.

Usprkos dubokoj iskrenosti, Bush je ipak dodao da Bijela kuća nije imala namjeru u zabludu dovoditi Kongres i američku javnost “zato što je bilo uvriježeno mišljenje da Sadam Husein posjeduje oružje za masovno uništenje”.

Bush je izrazio žaljenje i zbog duboke financijske i gospodarske krize u koju su utonule Sjedinjene Države, kao i zbog činjenice da su mnogi njegovi sunarodnjaci ostali bez posla. Dodao je kako će on u idućih mjesec i pol učiniti sve kako bi ljudima olakšao situaciju.

No, opet je sam sebe pokušao opravdati naglašavajući da su neke odluke koje su deregulirale financijsko tržište donesene prije nego što je on postao predsjednik.


Na upit voditelja za što je bio potpuno nepripravan kada je preuzeo dužnost predsjednika najveće i tada jedine svjetske velesile, Bush je odgovorio da je bio potpuno nepripremljen za to da mu se može dogoditi rat.

Nije očekivao rat
– Drugim riječima, ja nisam u predizbornoj kampanji govorio "glasujte za mene zato što ću biti najsposobniji nositi se s napadima i s ratom". Nisam mogao predvidjeti rat. Shvatio sam da se predsjedniku u današnjim vremenima događaju nepredviđene stvari – objašnjavao je Bush.

Komentirajući predsjedničke izbore, naglasio je da je pobjeda Baracka Obame zapravo bila biračko kažnjavanje republikanaca.


– Siguran sam da su ljudi za Obamu glasovali zbog mene. Njega su željeli u svojim domovima da im objašnjava političke poteze u iduće četiri godine. Drugim riječima, oni su svjesno izabrali da ga žele za predsjednika – zaključio je Bush, koji iz Bijele kuće odlazi kao najnepopularniji američki predsjednik u povijesti.

I ovaj intervju otkrio je da nije spreman preuzeti odgovornost za ono što je učinio te da je vjerojatno već dulje vrijeme svjestan pogubnih pogrešaka.


Bush o gospodarskoj krizi

Predsjednik Bush posebno je istaknuo brz odgovor svoje administracije na gospodarsku krizu.
- Polako ali sigurno sustav se odmrzava i trebat će vremena da se odmrzne. Ono što Amerikanci trebaju znati jest da mi poduzimamo korake, a to je prvi korak do oporavka - rekao je govoreći o financijskoj krizi koja je dovela do zamrzavanja kreditnog tržišta, čime je ugroženo cijelo gospodarstvo. Iako mnogi krive Bushovu administraciju da je ukidanjem regulacije i nadzora tržišta pridonijela krizi, Bush je rekao da se ne osjeća krivim za financijski kolaps, ističući kako su mnoge odluke vezane uz Wall Street donesene prije desetak i više godina, prije nego što je on postao predsjednik. Bush je naglasio kako je ohrabrivao novoizabranog predsjednika Baracka Obamu da se uključi u planiranje i provedbu plana za poticanje gospodarstva, te da je važno da njih dvojica rade zajedno, jer "zemlja vodi dva rata protiv terorista, a istodobno je u vrlo teškoj gospodarskoj situaciji". (H)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije