Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bush brani svoj 'rat protiv terorizma'

30.10.2008.
u 23:58

George W. Bush je u četvrtak branio kontroverzne metode u svom "ratu protiv terorizma", kazavši da su Sjedinjene Države na kraju njegova mandata sigurnije nego što su bile na početku.

Od 11. rujna 2001. "prošlo je više od sedam godina tijekom kojih na našem tlu nije počinjen nijedan napad. To nije slučajno", rekao je Bush u govoru koji je održao ispred škole FBI-ja u Quanticu (Virginija), pokraj Washingtona.

U najnovijem govoru u kojemu je opravdavao svoje postupke u svojim dvama predsjedničkim mandatima, Bush je odsutnost atentata obrazložio slanjem američkih snaga u Afganistan i u Irak koje je nazvao "ratom protiv terorizma", nizom posebnih kontroverznih programa i reformom FBI-ja.

Bush je u govoru preuzeo odgovornost za uspostavu Odjela za nacionalnu sigurnost i dužnosti nacionalnog obavještajnog direktora (koji pod sobom ima sve obavještajne agencije), za porast broja osoblja u agencijama i suradnju među različitim službama.

Usto je pohvalio i kontroverzne programe kao što je tajni program ispitivanja i pritvaranja osumnjičenika za terorizam i program koji omogućuje prisluškivanje razgovora između Amerikanaca.

Bush napušta Bijelu kuću 20. siječnja nakon osam godina provedenih na predsjedničkoj dužnosti koje su obilježili teroristički napadi na Svjetski trgovački centar i na Pentagon, ratovi u Afganistanu i u Iraku i "rat protiv terorizma" objavljen nakon 11. rujna.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije