Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet zagrebu

Burns: Kongres SAD-a raspravlja o ukidanju viza Hrvatskoj

william burns (1)
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/5
19.02.2012.
u 14:20

Izuzetno cijenimo stav Hrvatske o holokaustu, koji je iznio predsjednik Ivo Josipović u Izraelu, kazao je zamjenik američke državne tajnice.

Iako je zamjenik američke državne tajnice William Burns posjetio Zagreb u sklopu regionalne turneje, Hrvatska je ipak imala drukčiji tretman od Srbije, Kosova i BiH.

Zadovoljstvo zbog odštete

Cilj američkog izaslanstva bio je jasan – procijenili su da je ovo ključni trenutak da bi se regija stabilizirala i pokrenula, posebice na putu prema euroatlantskim integracijama, a Hrvatska u tom procesu nije problem nego rješenje. – Od potpisivanja Pristupnog ugovora, Hrvatska se pozicionirala kao model zemljama regije – jasan je Burns. Dragocjeno je iskustvo pregovaranja s EU te reforme, kojima su se u Hrvatskoj gradile institucije. Hrvatska, sada i kao politički partner SAD-u, može konkretno pomoći regiji, a o modelima partnerstva još će se razgovarati – kaže ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Burns ne propušta napomenuti da SAD podržava euroatlantski put regije. Podržava kandidaturu Srbije za EU, no tomu je preduvjet ispunjavanje reformi i političkih uvjeta, poput onoga da je Kosovo politička realnost.

– Bilateralna suradnja iznimno je važna – napominje Burns, ne propustivši komplimentirati Hrvatskoj na dijalogu i dobrim odnosima u regiji te rješavanju problema, poput povratka izbjeglica. Usto, SAD je iznimno dobro prihvatio hrvatsku namjeru da riješi problem odštete Židovima iz Drugog svjetskog rata, što je u Izraelu istaknuo predsjednik Ivo Josipović, s kojim se Burns sastao poslijepodne. Donedavno je SAD otvoreno iznosio kritike na račun loše investicijske klime, birokracije te nefleksibilnih radnih zakona, no to se – promijenilo.

– Jasne su nam ekonomske teškoće u Hrvatskoj, no želimo naglasiti da podržavamo Vladu u ekonomskim reformama. Poboljšanje investicijske klime moglo bi brzo potaknuti ekonomski rast, a mi ćemo iskoristiti i Ron Brown forum da ohrabrimo investicije – kazao je.

Malo prekoračenja

No, poslovna suradnja dijelom je – za hrvatsku stranu – otežana viznim režimom sa SAD-om, čega su Amerikanci svjesni i poručuju kako će učiniti sve da se sustav liberalizira. Još su lani ispunjeni svi uvjeti osim jednog: postotak je odbijenih viza hrvatskih građana godinama otprilike pet posto, a prema američkim zakonima, potrebno ga je spustiti ispod tri posto. No, mogućnost leži u prijedlogu izmjene zakona o izuzeću iz viznog režima o kojem treba odlučiti Kongres, a koji od kriterija navodi nizak postotak stranaca koji prekorače dopušteni turistički boravak od devedeset dana.

– Nadamo se da će uzeti u obzir podatak kako vrlo malo hrvatskih građana prekoračuje dopušteni boravak – govori V. Pusić. Kako se doznaje, najveći broj odbijenih viza odnosi se na Hrvate iz BiH koji imaju dvojno državljanstvo.

Ključne riječi

Komentara 62

UF
ufrm
20:15 19.02.2012.

@ munjenko Tako je to na ovom forumu heheheeehehe zavijere su svugdije u glavama budalal

TO
Toni50
14:32 19.02.2012.

Izuzetno cijenimo stav Hrvatske o holokaustu, koji je iznio predsjednik Ivo Josipović u Izraelu, kazao je zamjenik američke državne tajnice, i njegova sobarca, a slično smo doznali i od portira !!! kako vidimo večina u Americi sjedi i sluša-prisluškuje štaa to se usudi Hrvatska da kaže židovima !!!

BA
barbaizamerike
15:12 19.02.2012.

i vrime je da se ukinu vize

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije