Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava zbog Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima

Burna rasprava u Saboru: Izvedite igrače zbog ustaških pozdrava

04.02.2009.
u 21:27

Hoće li MUP uvrstiti premijera Sanadera u zbirku huligana zato što je pio vino na rukometnoj utakmici, upitao je esdepeovac Šime Lučin tijekom rasprave o prijedlogu zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima. S tim u vezi upitao je i je li prema zakonu zabrana unošenja alkohola na stadione vrijedi za sve ili se ne primjenjuje na one koji odlaze u VIP ložu.

Zamjerio je također nedorečenosti odredbe o zabrani maskiranja jer policajcima i redarima ostavlja da prosuđuju je li netko maskiran kao navijač (obojeno lice u navijačke boje) ili se maskirao da bi prikrio identitet zbog namjere kršenja zakona. Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić ponovno je obrazložio dijelove zakonskog prijedloga, ali Lučinu nije odgovorio na pitanje hoće li premijer biti uvršten u zbirku huligana o kojima se podaci čuvaju deset godina i služe, među ostalim, za razmjenu s policijama drugih zemalja.

Sanader bi prema odredbama postojećeg zakona, kad ga ne bi štitio dužnosnički imunitet, mogao biti kažnjen kaznom do 10.000 kuna, od tri do 30 dana zatvora i zabranom dolaska na utakmice od jedne do dvije godine. Prije Lučina buru je u sabornici podigao ideesovac Damir Kajin koji je predložio da se odredbe zakona koje govore o zabrani rasnog, nacionalnog i drugog vrijeđanja trebaju primjenjivati i na koncertima, što je bila očita aluzija na koncerte Marka Perkovića Thompsona.

Kad su u pitanju sportski događaji, Kajin je predložio da treneri, kada se iz publike začuju ustaški pozdravi, izvedu reprezentacije s terena, “pa će se onda vidjeti tko voli Hrvatsku”. Predstavnik talijanske manjine Furio Radin predložio je uime Odbora za ljudska prava amandman prema kojemu bi se zabranilo odigravanje utakmica na stadionima koji u roku od godine dana ne ispune sve uvjete poput, među ostalim, postavljanja videonadzora i brojača karata.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije