Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ciklona Vatroslav

Bura odnijela krov škole u Rijeci, otkazana nastava

skola bez krova
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/10
10.03.2010.
u 08:20

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutačno su zatvoreni svi prometni pravci koji vode iz unutrašnjosti prema moru i obrnuto.

Veći dio Hrvatske probudio se pod snježnim pokrivačem, a idilično je bilo samo onima koji danas nisu morali izaći iz svojih domova. Snijeg, vjetar i led prouzrokovali su brojne teškoće u prometu na cestama, ali i u većini gradova u kojima snijeg pada. U Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te mjestimice u Dalmaciji HAK vozačima savjetuje korištenje zimske opreme ili, ako je moguće, odgodu putovanja.

>>Snijeg paralizirao Zagreb

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutačno su zatvoreni svi prometni pravci koji vode iz unutrašnjosti prema moru i obrnuto.

Snijeg pada i u Istri, ali tamo poteškoće u prometu izaziva jaka bura koja na pulskom području lomi grane koje padaju na kolnik. Na terenu su nadležne službe koje pokušavaju raščistiti prometnice. Nanosi snijega zabilježeni su i na području Imotskog, osobito u selima Aržano i Svib.

>>Stotine ličkih sela zatrpano snijegom višim i od jednog metra

Olujna bura odnijela krov škole u Rijeci, u nekoliko škola otkazana nastava

Na riječkom području, gdje je olujna bura počela puhati još jučer poslijepodne, otkazana je nastava u nekoliko osnovnih i srednjih škola, a na OŠ Kozala bura je odnijela krov jutros tek što je počela nastava. Prema riječima dežurnog u Županijskom centru za obavješćivanje, nitko nije ozlijeđen, a vatrogasci su morali odrezati 30-ak kvadrata krova kako ne bi završio na ulici i ozlijedio prolaznike. Još uvijek se ne zna hoće li nastave biti sutra, bez obzira na vremenske prilike.

Nastave jutros nema ni u Čavlima, Dražicama, Hreljinu, Viškovu, Bakru, Jelenju i Grobniku, ali i u Medicinskoj školi u Rijeci. U OŠ Gornja Vežica nastave neće biti u poslijepodnevnoj smjeni za učenike prvog, trećeg i petog razreda. Na crikveničkom i vinodolskom području nastava će biti skraćena. Bura je oštetila i fasadu Građevinskog fakulteta u Sveučilišnom kampusu na Trsatu.

Inače, vatrogasne su ekipe jutros u Rijeci imale oko 20 intervencija, a udari bure na širem riječkom području, oko Krčkog mosta, dosegnuli su brzinu između 180 i 200 km na sat, rekli su nam u Županijskom centru za obavješćivanje.

Autobusi s riječkog Autobusnog kolodvora kreću sa zakašnjenjem prema Zagrebu i Istri, a prema Dalmaciji, Crikvenici, Novom Vinodolskom i kvarnerskim otocima sve su linije u prekidu.

- Naša linija, koja je krenula u 7 sati iz Rijeke prema Zagrebu, zapela je u Lokvama zbog osobnih automobila koji su se ispriječili na cesti. Sve linije prema Zagrebu danas će kretati sa zakašnjenjem, ali kako će biti kroz Gorski kotar, nitko ne može predvidjeti. U devet sati s minimalnim zakašnjnjem krenuo je autobus Brioni Pula, a linija u 10 sati je otkazana. Linija u 11.30 prema Zagrebu krenula je tek s nekoliko minuta zakašnjenja, rekla nam je dežurna dispečerka na Autobusnom kolodvoru u Rijeci.

Zbog slomljenih grana i kontejnera koje vjetar baca po ulicama u gradu, oštećena su brojna vozila.

Na Sljemenu pola metra novoga snijega

Snijeg izaziva velike poteškoće i u Zagrebu, a zbog jakog vjetra ni pješacima se nije lako kretati ulicama. Otkad je počeo padati snijeg dogodile su se 73 prometne nezgode. Gradskim prometnicama vozi se usporeno. 18 autobusnih linija ZET-a koje jutros nisu vozili sada ponovno prometuju. U gradu na mejstima ima do 10 centimetara snijega dok ga je na Sljemenu napadalo pola metra.

Na području Virovitičko-podravske županije od 6.30 sati pada gust snijeg koji je na prometnicama dosegnuo debljinu od desetak centimetara. Cestari su odmah izašli na državne i županijske ceste, pa se promet Podravskom magistralom, od Virovitice prema Osijeku, odvija usporeno, ali bez prekida. Vjetar koji puše u brdskom dijelu županije, na cestama prema Papuku i Krndiji, stvara snježne zanose, pa se promet prema Požegi i Kutjevu odvija samo uz upotrebu zimske opreme.

Nevrijeme do kraja dana

U unutrašnjosti Hrvatske cijeli će dan padati snijeg, očekuje se između 10 i 30 centimetara novoga snijega dok bi u gorju snježni pokrivač mogao doseći i pola metra. Puhat će na udare jak sjeveroistočnjak, a u Slavoniji istočnjak, izvijestio je DHMZ. Na Jadranu će padati kiša, a na njegovu sjeveru očekuje se jaka bura s olujnim i orkanskim udarima. U Dalmaciji će puhati jak istočnjak i jugo.

Hladnu frontu u našu zemlju donijela je sredozemna ciklona nazvana Vatroslav. Upravo je Vatroslav ovih dana izazivao kaos u Španjolskoj i na jugu Francuske. Uz snijeg, ta ciklona donosi i jake udare vjetra koji može doseći brzinu do 200 kilometara na sat, što se kod nas može očekivati podno Velebita.

Smirivanje vremena očekuje se sutra, a do kraja tjedna trebala bi porasti i temperatura zraka.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar jura-100
jura-100
10:58 10.03.2010.

@ doktorica stvarno rijetko glup komentar...

DO
doktorica
08:47 10.03.2010.

Zaposliti onih 300 000 nezaposlenih na raščišćavanju prometnica i ulica da barem nešto korisno rade umjesto da doma spavaju.

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
11:55 10.03.2010.

Doktorice Ljudi koji su nezaposleni nisu zato sto su lijeni, nego zato sto nema posla. Nece valjda limari, zidari i neznam koji jos cistiti stotine kilometara ceste lopatom. Za to postoje masine a oni nisu osposobljeni za taj posao. U izvanrednoj situaciji je tako i to nece trajati dugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije