Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Nakon Bunjevaca, i drugim Hrvatima prijeti gubitak identiteta

Različiti su "neprijatelji" hrvatskom nacionalnom identiteu. Nagriza ga asimilacija, a u pojedinim državama i politička diskriminacija

Komentari 16

LI
lipica
17:02 06.02.2018.

Ovdje je nesto veoma pogresno. Prvo su Bunjevci dekretom proglaseni Hrvatima, a sada oni sami nece da budu Hrvati. Medjutim, sada cemo mi u Hrvatskoj kukati da Srbi prevode Hrvate u Bunjevce. Sta sada reci - To je nama nasaa borba i briga za Hrvate u Srbiji dala!

VL
BH
Bunjevac=Hrvat
20:28 06.02.2018.

Ne prijeti nama nikakav gubitak identiteta,znamo mi vrlo dobro tko smo i što smo!

VL
DD
ddh
16:13 06.02.2018.

"Nakon Bunjevaca, i drugim Hrvatima prijeti gubitak identiteta" - stoji u naslovu. Potpuno bezmisleno. Nitko nekoga tko se osjeca Hrvatom ne moze prisiliti, da porekne svoj identitet. Zagorce su Madjari htjeli pomadjariti, Austrijanci ponjemciti, a Titovi sljedbenici pretvoriti u Jugoslavene. I kaj se je tu dogodilo? Nista! Zagorci su bili i ostali Hrvati i tak ce ostati dok je ove kugle zemaljske. Druga je pak stvar, ako se Hrvatstvo nijece i ako netko ne zeli biti Hrvatom. Yugoslaveni s Iblerovog trga i njihova publika znaju kak se to radi. A Bunjevci su jos i iskreni. Ne zele biti Hrvati, pa se zato niti tako ne izjasnjavaju za razliku od Iblerovaca koji se i dijelom izjasnjavaju kao Hrvati, a u stvari su Yugoslaveni. To je pokavareno i licemjerje, a ne to da Bunjevci misle da nisu Hrvati.

VL
SV
stjepan v.
01:12 07.02.2018.

Mjesani brakovi. oni hrvati ozenjeni sa srbima imaju strah se zvati hrvatima. bili su u AUStrougarskoj a onda ih serbski zmaj progutao. serbi isto to rade i CRnogorcima.

VL
DO
dorothy
13:59 06.02.2018.

Slažem se da je odnos prema Hrvatima izvan RH sramotan. No trebali biste znati koliki su pritisci i diskriminacija, posebno u Srbiji. Također, nije točno da je većina Bunjevaca oduševljena što im se priznaje nacionalnost. Većina Hrvata u Srbiji poo subetnonimu su Bunjevci, među ostalim ni hrvatski zastupnik u Skupštini Srbije, Tomislav Žigmanov. A oni ni najmanje nisu oduševljeni ovim prijedlogom, dapače. Doduše, pitanje je koliko će dugo to još tako ostati. Dakle, sve je puno činjeničnih netočnosti. Jedino što je tužna istina jest da su Hrvati nezainteresirani za svoje sunarodnjake izvan RH, a trebali bi biti.

VL
Avatar Ljudozder Vegetarijanac
Ljudozder Vegetarijanac
14:03 27.02.2018.

Treba napomenuti da Vojvodinom zadnjih desetljeća uopće ne vladaju lale, Srbi Vojvodjani koji su i pored svih migracija Srba iz drugih krajeva ipak i dalje većina ovdje, Vojvodinom vlada izuzetno nasilna i bezkompromisna grupa političara dođoša iz Bosne i Hercegovine i to je tako već dulje vrijeme. Za razliku od ovih prvih sa kojima se da razgovarati i dogovoriti, ovi drugi izrazito nasilni tzv Dođoši ne samo da ignoriraju druge narode oni rade na nekakavoj bizantizaciji Vojvodine te se ruše ili preuređuju čak i barokne pravoslavne crkve koje onda dobijaju kupole i nov identitet poptuno stran Vojvodini dok se diljem Vojvodine uz pomoć Beograda grade stotine istih tih crkvi u bizantskom stilu dok se arhitektura baroka koja krasi panonske krajeve od Vojvodine do Slavonije, ruši ili namjerno ne obnavja. Pa šta onda pričat dalje o položaju i teškom životu ljudi koji moraju da žive sa tim dođošima diljem Vojvodine, sa njima izbjegavaju da žive i domaći Srbi iz Vojvodine te se nastanjuju u uza gradska jezgra dok dođoši uglavnom žive po obodima gradova devedesetih su čak djeca dođoša morala ići u zasebne školske razrede i vrtiće jer na područijima iz kojih dolaze uglavnom ruralnih krajeva BiH i Hr nisu mogli parirati domaćim učenicima u sociološkom smislu jer u mjestima odakle potječu nisu imali priliku naučit živjet sa drugim ljudima a kod nas U Vojvodini tolerancija se podrazumjeva.Tako da bi do danas ta djeca mahom odrastala u kriminalce i asocijane ljude koji ne prihv. kult Voše

VL
Avatar don pedofilije
don pedofilije
11:07 06.02.2018.

Bunjevci za sebe kažu da nisu Hrvati. Mislim da je vreme da to shvatite.

VL
Avatar Ivo Hrvatina
Ivo Hrvatina
08:50 06.02.2018.

Ne treba nama identitet. Nama treba zastava, thompsonova pjesma i kontejner da kopamo kao svoji na svome. Uz sve to ni pamet nama ne treba jer čemo po Hrt vidjeti koliko smo sjajni i koliko neprijatelja imamo oko nas da ne pricamo koliko praznine imamo u sebi.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.