Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED S RUBA ZNANOSTI

Bum ufologije u Kini

zan_ufo_1.jpg
import
02.02.2008.
u 15:07

Kada pomislite na NLO-e, možda vam prvo padnu na pamet mali zeleni, teorije zavjere, entuzijasti znanstvene fantastike, neugodni medicinski instrumenti i sve ostalo što je dio te mitologije. Ali za članove hongkonškog NLO-kluba ufologija je ozbiljna znanost.
Hongkonški NLO-klub sastaje se jednom na mjesec u svojoj NLO-postaji, cyber-caffeu u Tsim Sha Tsuiju - ispunjenom knjigama, biltenima i starim izrescima iz novina o bliskim susretima.

Među ostalima, članovi kluba su i znanstvenici i sveučilišni profesori koji proučavaju fiziku, povijest, pa čak i neke paranormalne aktivnosti te veći broj širih tema kako bi razumjeli što je moguće više o NLO-fenomenima. Članovi hongkonškog NLO-kluba nisu sanjarski zvjezdoznanci, nego istraživači koji svoju strast doživljavaju kao znanost i to do te mjere da lobiraju za uvođenje studija ufologije na sveučilištu.

U intervjuu za CNN članovi kluba Albert So, profesor na Sveučilištu u Hong Kongu, i Joseph Wong, voditelj laboratorija u hongkonškom Gradskom sveučilištu, izjavili su: “Studenti ovog programa barem će se informirati o svim važnijim dostupnim spoznajama kako bi mogli razumjeti NLO-fenomene, pa i razne discipline kao što su matematika, fizika, povijest, filozofija, a također i druge tehnologije te sve druge vještine povezane uz NLO-e. Nadamo se da će studenti nakon diplome znati primijeniti svoje znanje u stvarnome svijetu; moći će imati vlastita shvaćanja o ovome svemiru. Možda će uspjeti doći do novih modela svemira, novih načina života ili nečega drugog”.



NLO-klub nije osamljen u proučavanju NLO-a znanstvenim metodama. Kopnena Kina, koja je imala niz masovnih viđenja NLO-a od 2000. godine, temi NLO-a prilazi s neočekivanom ozbiljnošću. Konzervativne državne novine i televizija često izvještavaju o viđenjima NLO-a. Kina ima dvomjesečni NLO-magazin posvećen istraživanju NLO-a - “Glasilo istraživanja NLO-a” - pokrenut u veljači 1981. s nakladom od 400.000 primjeraka. NLO-entuzijasti tvrde da ih podupiru istaknuti znanstvenici i da imaju veze s inače šutljivom vojskom, što njihovu radu daje znanstvenu težinu i respektabilnost.

Komunizam i NLO-i
Ufologija, nekada zabranjena tema u toj zemlji s više od milijardu ljudi, iz sjene vođe Maoa izašla je 1979., kada su vlasti ukinule zabranu izvještavanja o viđenjima NLO-a. Kada je 1947. počela moderna era NLO-a, u Kini se izvještavalo o letećim tanjurima. Međutim, oni su brzo zaboravljeni kada je zemlja potonula u građanski rat. Tijekom Maove dugogodišnje vladavine, kada je Kina uglavnom bila zatvorena za strane utjecaje, svako spominjanje NLO-a bilo je strogo zabranjeno.

Kineska ufologija ponovno je oživjela kasnih 1970-ih, u vrijeme programa ekonomskih reformi Denga Xiaopinga. U studenome 1978. “Narodni dnevnik” napokon je dao službeno zeleno svjetlo za izvještavanje o NLO-ima. Tada su se i reporteri drugih novina počeli baviti vijestima o NLO-ima, pa je 1980. skupina studenata sa Sveučilišta Wuhan u provinciji Hebej formirala Kinesku organizaciju za istraživanja NLO-a (CURO) i dobila umjerenu potporu Nacionalne akademije društvenih znanosti.

Milenijska viđenja
Na kraju tisućljeća Kina je doživjela prvu erupciju viđenja NLO-a, s više od 500 prijavljenih viđenja NLO-a samo u 1999. godini, a brojke otad svake godine rastu. Shen Shituan, počasni direktor Kineske organizacije za istraživanja NLO-a (već spomenuti CURO koji broji 50.000 članova), vjeruje da svi fenomeni vezani uz NLO-e zaslužuju da ih se istraži. Istina je da se za 95-99% opažanja mogu naći prirodna objašnjenja, poput aviona ili satelita, ali manji dio mogli bi biti pravi NLO-i pa CURO-ovci smatraju da bi ih trebalo shvatiti ozbiljno.



Predsjednik CURO-a Shen Shituan, raketni stručnjak i predsjednik pekinškog Sveučilišta za aeronautiku i svemir, vjeruje da će ozbiljna istraživanja NLO-a pomoći u otkrivanju novih oblika putovanja velikim brzinama, neograničenih izvora energije i brzorastućih poljoprivrednih kultura. Drugi nisu tako sigurni u to. Geramie Barme, promatrač kulturnih zbivanja u Kini s australskog Nacionalnog sveučilišta, vjeruje da se kineska fascinacija NLO-ima može pripisati kulturnim vjerovanjima.

Kruži još jedna teorija po kojoj bi nezemljanima Kina mogla biti zanimljiva - iz istoga razloga iz kojeg je zanimljiva stranim investitorima i turistima. Općenito uzevši, u dobro razvijenim područjima, poput SAD-a, češće se izvještava o aktivnostima NLO-a od drugih zemalja.
Lako je moguće da brzi razvoj Kine privlači leteće tanjure koji ga istražuju, a Kina je u posljednjih nekoliko godina prolazila kroz fazu zaista brza razvoja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije