Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAKSIMALNO 62.000 EURA PO PRIJAVI

Bum interesa za energetsku obnovu kuća: U samo nekoliko sati javilo se gotovo 8000 građana

Sisak: Obnova ošte?ene zgrade Malog Kaptola
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/2
13.03.2024.
u 14:49

Do podneva - 7418 prijava. Interes je to za energetsku obnovu obiteljskih kuća, onu sufinanciranu, za koju se građani od danas u 9 ujutro mogu prijaviti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Točnije, od jutros sa stranica Fonda mogu se preuzeti obrasci koje je potrebno ispuniti pa ih, uz ostalu potrebnu dokumentaciju, učitati u prijavnu aplikaciju.

- Većina dokumentacije je na stranicama Fonda bila dostupna od kraja prosinca prošle godine, što je zainteresiranim građanima omogućilo gotovo tri mjeseca za pripremu dokumentacije. Zahtjeve za sufinanciranje građani dostavljaju elektronskim putem kroz sustav eFZOEU koji se nalazi na platformi Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalno društva - Fondovi EU. Tijekom jutrošnjeg zaprimanja prijava, sustav je radio bez većih poteškoća te su prijavitelji uspješno podnosili svoje zahtjeve.  Podsjećamo da se sufinanciranje može dobiti za toplinsku izolaciju, energetski učinkovitu stolariju i/ili neki od sustava korištenja obnovljivih izvora energije, poput dizalica topline, kotlova na biomasu, solarnih panela ili fotonaponskih elektrana. Dosad zaprimljeni zahtjevi u prosjeku su vrijedni oko 12.000 eura po prijavi - kažu u Fondu. Da je interes za energetsku obnovu kuća uvijek velik, kazao je direktor Fonda Luka Balen.

- Zbog toga samo nastojali omogućiti informacije o pozivu kroz različite kanale. Osim najave putem medija, organizirali smo i radionice te uspostavili pozivni centar za telefonske i elektronske upite korisnika - kazao je Balen pa dodao da budžet za poziv još uvijek nije potrošen.

Podsjetimo, 120 milijuna eura Fond dijeli onima koji, kod prijave, prilože dokaz legalnosti kuće, njezine nacrte, fotografije, energetski certifikat, ali i ponudu izvođača radova, odnosno glavni projekt ako prijava ide za sufinanciranje fotonaponskih panela.

Upravo za njih subvencija je i najmanja, 50 posto, dok se 60 ili 80 posto može dobiti za ostale “zahvate”, odnosno za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice koja uključuje bolju toplinsku izolaciju vanjskih zidova i krova kuće, za zamjenu vanjske stolarije, za ugradnju dizalica topline te kotlova na pelete. Postoci su različiti i u ovim kategorijama jer 80 posto subvencije mogu ostvariti kuće oštećene u potresu, one neoštećene 60 posto, s tim da maksimalni iznos poticaja iznosi 62.120 eura po prijavi.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar babinjak1984
babinjak1984
15:36 13.03.2024.

Opet će netko maznuti lovu,a izvođači radova naplatit će to kao suho zlato.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije