Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi rat

Bulajić traži prekid emitiranja Tita; Vrdoljak: On nema prava!

tito
Screenshot iz filma
21.04.2010.
u 18:21

Nisam se koristio nijednim kvadratom Bulajićeva filma, i on i ja služili smo se istim Hetrichovim intervjuom - tvrdi Vrdoljak.

Poslije najave Veljka Bulajića kako će zbog neriješenih autorskih prava i neovlaštena korištenja scenama iz njegovih “Titovih memoara” sudski zatražiti privremeni prekid emitiranja Vrdoljakova serijala o Titu na HTV-u, sukob dvaju redateljskih veterana dodatno je eskalirao.

– Slučaj sam predao odvjetniku koji je pak predao zahtjev za privremenim prekidom emitiranja serije. Ja nisam vlasnik tog materijala, to su Jadran film i HRT, ali time sam reagirao isključivo kao autor jer je nevjerojatno da je tolika količina materijala iskorištena bez ikakva pitanja ili dopuštenja. Nema autora na svijetu koji to ne bi napravio, uključujući i Vrdoljaka – rekao je Veljko Bulajić i dodao kako mu slučaj vodi odvjetnički tim Orsata Miljenića.

Na pitanje prema kojoj se pravnoj osnovi to zaustavljanje Vrdoljakova Tita zapravo traži, neslužbeno doznajemo tek da je posrijedi povreda autorovih “imovinskih i moralnih prava”, za koju je prema njima odgovoran HTV jer on emitira tu seriju. Stoga smatraju da odnosi HRT-a s “trećim osobama” (u ovom slučaju Mediteran filmom) nisu relevantni za taj postupak.

Ignoriraju odvjetnike

HRT je, smatraju, dužan osigurati poštovanje autorskih prava u programu koji emitira, a za povrede takvih prava mjerodavan je Trgovački sud u Zagrebu. Doznajemo također da je s HRT-om traženo “mirno rješenje”, no oni do jučer navodno nisu čak ni odgovorili na dopis odvjetnika od 2. travnja pa će Bulajićev tim zatražiti sudsku zaštitu: najprije će zatražiti privremenu zabranu prikazivanja, a potom će uslijediti i tužba.

Kako je HRT dosad lopticu odgovornosti za rješavanje svih autorskih prava prebacivao na Vrdoljakov Mediteran film kao izvršnog producenta serije, te su stoga na Prisavlju mogućnost prekida serije i jučer smatrali nerealnom, umjesto HRT-a odgovorio je sam Antun Vrdoljak:
– Nikakve povrede prava tu nema jer Bulajić nikakva prava i nema! Jadran film ima ugovor s Bulajićem u korist tadašnje Televizije Zagreb, kojim su otkupljena “mjesno i vremenski neograničena sva prava, bez ikakve nadoknade” – citira Vrdoljak i objašnjava:

To je Hetrichovo djelo

– Televizija može taj film montirati, rezati i činiti s njim što hoće. Ja sam solidaran s Bulajićem da je za njega taj ugovor nepovoljan. Međutim, ja s tim nemam nikakve veze jer nisam iskoristio nijedan kvadrat Bulajićeva filma! Meni je TV Zagreb prema ugovoru stavila na raspolaganje intervju s Josipom Brozom koji je radio Hetrich, a Bulajić je od toga istoga Titova intervjua napravio svoj film. Ja sam se također koristio tim istim Titovim intervjuom na svoj način i u mom filmu nema nijednog kvadrata Bulajićeva filma. I ja sam dobio sirov materijal intervjua koji je rađen s Josipom Brozom, u kojem Broz sjedi u fotelji i priča svoj život. I kakvo je to onda autorstvo, Bulajićevo ili moje? Uostalom, i sam je Bulajić svojedobno u intervjuu Saši Zalepuginu u Nedjeljnom popodnevu doslovce rekao: “Ja nisam nikakav autor, autor je Tito, ja sam samo realizator” – završava Vrdoljak.

Komentara 124

MA
marko53
18:35 21.04.2010.

Mesić-Josipović-Bulajić=zabrana.

KU
kukuriku
18:33 21.04.2010.

Bulajic´...veza Precednika gradjanina-penzijonera i Bude Loncárevicá....

OB
-obrisani-
21:58 21.04.2010.

O Titu vec ima tisuce sati postojeceg filmskog materijala pa se pitam kome je potrebno da izmislja nove ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije