Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Županijski sud

Budućnost u zagorsku palaču pravde dovodi i suce istražitelje

'zagorje - 16. 04. 2010.,Zlatar, Hrvatska - Predsjednik Zupanijskog suda Zlatar Tomislav Jurisa'
'Sabina Sviben/VLM'
19.04.2010.
u 17:30

Među prvim Jurišinim potezima jest imenovanje T. Ivande predsjednikom Sudskog vijeća i Gordane Bošković Majerović građanskoga odjela

Na mjesto dosadašnjega predsjednika Županijskoga suda u Zlataru Marka Maloče, koji je tu dužnost obnašao od samog osnivanja suda, nedavno je imenovan sudac Županijskoga suda Tomislav Juriša.

Impresioniran zgradom

– Kada sam stigao na Županijski sud u Zlataru, bio sam impresioniran zgradom i uvjetima rada te uočio da su ti uvjeti često bili i predmet profesionalne zavisti onih koji nemaju takve uvjete za rad. Ovakvo stanje moralo bi biti standard pravosuđa, a u tomu određenu zaslugu ima i Marko Maloča, koji je bio dovoljno vješt i uporan da uspije u politički turbulentnim vremenima projekt dovesti do kraja – kaže 45-godišnji sudac Juriša.

Zadovoljan je efikasnošću Županijskoga suda Zlatar i smatra da je prema statistici među boljim sudovima u Hrvatskoj. O budućnosti kaže: – Vrijeme pred nama bit će dinamično i zahtijeva ljude koji će se moći prilagoditi novim okolnostima, a smatram da svojim iskustvom mogu pridonijeti i Županijskom sudu i pravosuđu.

Među prvim potezima predsjednika Županijskoga suda Tomislava Juriše jest imenovanje Tomislava Ivande njegovim zamjenikom i predsjednikom Sudskog vijeća te imenovanje predsjednicom građanskog odjela sutkinje Gordane Bošković Majerović.

– Županijski sud u Zlataru vidim kao moderan, učinkovit sud koji će ne samo slijediti pravnu praksu nego je i sam kreirati – rekao je predsjednik Juriša te se osvrnuo na reformu pravosuđa i pripajanje općinskih sudova, za koju smatra da nosi određene beneficije, poput mogućnosti specijalizacije sudaca, na čemu će i sam inzistirati.

Suci istražitelji

Na Županijskome sudu vjerojatno će u budućnosti biti uveden i institut suca istražitelja, u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku.

– Reforma pravosuđa je potrebna, no u bitnome se ne smije zadirati u temeljna načela naše pravosudne tradicije jer je uspješna i može ispuniti sve zahtjeve moderne pravne države – smatra sudac Tomislav Juriša. Tomislav Juriša novu je funkciju shvatio kao izazov, a misli da će zlatarskome Županijskom sudu dobro doći svježe ideje i odnosi.

Sudac Tomislav Juriša rođen je u Koprivnici, školovanje i Pravni fakultet završio je u Zagrebu, gdje i živi, a njegova je karijera tekla od pripravništva na Trgovačkome sudu, preko rada u policiji, neko vrijeme predavao je na Policijskoj akademiji kazneno i prekršajno pravo, do suca Općinskoga suda u Zagrebu. Tu je funkciju obnašao od 1993. do 2006. godine, kada je imenovan sucem Županijskoga suda u Zlataru.

Za rad u Zlataru Tomislava Jurišu motivirala je i činjenica da je njegov djed rodom iz Martinaca kod Zlatara pa kaže da se na neki način vratio korijenima.

Komentara 1

ZA
zagorec55
14:53 20.04.2010.

zafali tateeku kaj nam je rešt priskrbel,bosancem je priskrbel fakultete i škole

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije