Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dril na žirju

Budući specijalci 74 dana bez kontakta sa svijetom

Oružane snage (1)
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/14
15.06.2012.
u 10:36

Obuku na otoku proći će 12 potencijalnih specijalaca i to pod zapovjedništvom pukovnika Rasslera

Od 87 prijavljenih kandidata iz svih regularnih postrojba Oružanih snaga RH, u uvalu Koromašna na jugozapadu otoka Žirja stiglo ih je 12. Maskiranih lica, u tišini izvršavaju zapovijedi instruktora. Zabranjen im je svaki kontakt. Najmlađi ima 29, a najstarijem je 41 godina i borio se u Domovinskom ratu. Obuka je počela prije tri i pol mjeseca, a kandidati za specijalce 74 dana nisu imali nikakvog kontakta sa okolnim svijetom, uključujući i svoje obitelji. Nemaju pojma ni da je Mandžukić dao tri gola.

– Ovo je druga tzv. vodena faza obuke koja uključuje sijanje iz patrolnog glisera i helikoptera, prevrtanje glisera, održavanje na površini vode s olovnim utezima od 10 kilograma. Od ovih kandidata ponajprije se očekuje da budu jaki i stabilni, bitna je i inteligencija, moraju podnijeti čeličnu disciplinu, dril, biti sposobni u trenu donijeti ispravnu odluku – kaže pukovnik Dražen Ressler, zapovjednik bojne za specijalna djelovanja.

Osim njega i instruktora o budućim specijalcima 24-tnu brigu vodi psihologica i liječnik opće prakse. Koliko će ih završiti obuku, teško je reći, ali pukovnik Ressler kaže da je u dosadašnjim generacijama obuku završavalo 10 posto od prijavljenih kandidata.

Komentara 26

DU
Deleted user
10:53 15.06.2012.

Raduje činjenica da imamo još gumenih čamaca! Kad se pogleda stanje flotnih jedinica HRM, rekli bi ribari: Više admirala neg brodi! A da se ne govori o stanju u zrakoplovstvu gdje imamo talibanske MIG 21 i usvojena doktrina: Vozi dok ne izgori!

PA
paper2cuts
11:58 15.06.2012.

ovo mi lici na bespravnu gradnju

UK
Ugo Kajvez
15:44 15.06.2012.

Spremaju se uludo gubiti glave na istočnom frontu (srednji istok) za tuđince kao '41 ................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije