Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Croatia osiguranje

Budući šef CO-a bio je pod istragom zbog prodaje hotela Alan

'23.03.2009., Zagreb - Kresimir Starcevic, clan Uprave Hypo Alpe-Adria banke. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Tatjana Tadic/PD/PIXSELL'
12.03.2012.
u 10:00

Sa Starčevićevim se imenovanjem oteže jer se u SDP-u boje afere slične slučaju Ferenčak

Najizgledniji je kandidat za novog predsjednika uprave Croatia osiguranja, tvrtke u većinskom (84 posto) vlasništvu države, Krešimir Starčević. Više izvora potvrdilo nam je da će takvu odluku vrlo brzo donijeti ministar financija Slavko Linić – em se radi o njegovu resoru, em je riječ o njegovu čovjeku.

Naime, govori se da je Starčević Linićev čovjek još otkako je 2000. godine imenovan zamjenikom predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP).

Obogatio se na TDR-u

Starčević nam je potvrdio da je zainteresiran za mjesto predsjednika uprave Croatia osiguranja.

– Razgovarao sam s ljudima u Vladi o toj mogućnosti. Ja sam za tu funkciju zainteresiran, ali pričekajmo ipak i konačnu odluku Vlade – rekao je Krešimir Starčević.

Starčević je već trebao biti imenovan šefom Croatia osiguranja, ali se Linić, doznajemo, još lomi oko imenovanja jer se boji nove "afere Ferenčak". Iako Starčević nije pravomoćno osuđen – štoviše, protiv njega se trenutačno ne vodi nikakva službena istraga – u SDP-u se boje da bi stvari svejedno mogle izmaknuti kontroli jer su sigurni da će mnogi ponovno kopati po Starčevićevoj (privatizacijskoj) prošlosti.

Optuživalo ga se da je u vrijeme obnašanja dužnosti zamjenika predsjednika HFP-a stekao imovinu – kuću u Zagrebu, stan u Rovinju, građevinsko zemljište u Istri - koju nije mogao steći vlastitim dohotkom.

– Nema tu nikakve tajne. Nakon što sam 1999. godine došao u TDR, kupio sam po povoljnoj cijeni znatan broj dionica te kompanije. Njih sam u nekoliko navrata, između 2004. i 2006. godine, prodavao na burzi kad je cijena TDR-ovih dionica bila na vrhuncima i zaradio više od milijun eura – objasnio je Starčević.

No Starčevića se sumnjiči i da je kao član uprave Hypo banke (u Hypo je došao 2004. iz Fonda za privatizaciju) bio upetljan u privatizacijske makinacije – posredovanje pri kupnji jeftinih poljoprivrednih zemljišta koja bi kasnije bila prenamijenjena u građevinska zemljišta te posredovanje pri kupnji posrnulih tvrtki s vrijednim nekretninama.

Sudovi zaustavili istragu

– To je već sve prožvakano. Dok sam bio u Fondu za privatizaciju, ništa Hypo banka nije kupovala za sebe. Hypo banka je samo kao banka-skrbnik za svoje klijente sudjelovala u kupoprodajama – kaže Starčević.

Najozbiljnija afera koja se veže za Starčevića privatizacija je starigradskog hotela Alan. Starčevića se sumnjičilo da je kao potpredsjednik Fonda za privatizaciju 2002. godine sudjelovao u sklapanju štetnog ugovora s Hypo bankom, odnosno da je hotel Alan prodan debelo ispod stvarne cijene.

– Državno je odvjetništvo prije pet godina protiv mene željelo pokrenuti službenu istragu, ali je njihov zahtjev odbacio najprije Županijski sud, a kasnije je odluku Županijskog suda potvrdio i Vrhovni sud – tvrdi Krešimir Starčević.

Komentara 37

AM
amato
10:35 12.03.2012.

Možda je s njim sve u redu, ali za SDP nije dobro da postavlja ljude za koje postoji taj upitnik. Takvih strućnjaka kao on ima valjda još u ovoj zemlji. Žao mi je mladog čovjeka ali ugled stranke je iznadnad bilo čijeg osobnog interesa.

PO
poluprovokator
10:47 12.03.2012.

Za takve pozicije headhunteri bi trebali dovoditi naše dokazane stručnjake iz privatnih firmi ili velikih međunarodnih korporacija za koje je profesionalnost i nekorumpiranost neupitna. Sve ostalo je mazanje očiju i legalizacija otimačine i društveno destruktivnih a privatno podobnih poteza. Porukaa Vladi: Omogućite mi da budem ponosan na Domovinu, njene ljude, dosege i vodstvo- za to Vas plaćam!!!

MU
mala ulica
14:21 12.03.2012.

I danas se mogu vrlo jeftino kupiti firme u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije