Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RENESANSNI FESTIVAL KOPRIVNICA

Dođite, budite najbolji na Večernjakovu viteškom turniru i osvojite srednjovjekovni štit

turnir
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
29.08.2014.
u 14:00

Prijaviti se sutra do 17 sati mogu svi sa svojim primjerkom Večernjeg lista, Vojne povijesti ili odjeveni u majicu tog Večernjakova popularna magazina

Šef koprivničke Turističke zajednice i gradski kapetan Renato Labazan ne jednom je istaknuo da, prema starim vjerovanjima, sve ono što počne u petak nema baš izgleda dobro završiti. Renesansni festival, najatraktivnija i najoriginalnija turističko-povijesna manifestacije u ovom dijelu Europe, formalno je stoga na gradskim bedemima započeo već jučer nastupom koprivničkih viteških skupina i obrtnika, a danas od 17 sati započinje pravi spektakl.

Mali milijun sadržaja

Ovogodišnja glavna tema manifestacije je kulinarstvo, ali to ne znači da će nestati i lanjska - srednjovjekovno pivarstvo. Središnji dan festivala je subota. Sadržaja ima mali milijun. Jedan od zanimljivijih zasigurno će biti noćni napad na grad, kojem će prisustvovati i kralj Ludovik Anžuvinac sa svojom svitom. On će točno u podne stići na bedeme i koprivničkom narodu uručiti Povelju slobodnog kraljevskog grada.

Kao i prošle godine, na gradskim bedemima, koji će se vratiti u kasno srednjovjekovno doba, održat će se viteški turnir u gađanju lukom i strijelom. Prijaviti se do 17 sati mogu svi strijelci muškog i ženskog roda koji sutra dođu na bedeme sa svojim primjerkom Večernjeg lista, Vojne povijesti ili odjeveni u majicu tog popularnog Večernjakova magazina. Onaj tko će biti najprecizniji osvojit će srednjovjekovni štit i tromjesečnu pretplatu na Vojnu povijest. Drugo mjesto donosi tromjesečnu pretplatu na magazin i poklon paket Večernjeg lista, a treće samo pretplatu. Natjecanje koje je lani privuklo velik broj posjetitelja festivala zajednički organiziraju Večernji list i Red srebrnog zmaja, udruga za srednjovjekovnu oživljenu povijest i kulturu iz Zagreba.

Renesansni vlak

Na festivalu bez plastike koji okuplja oko 1200 kostimiranih sudionika iz zemlje i inozemstva lani je, prema procjenama organizatora, posjetilo oko 50.000 ljudi. Dio njih stiglo je vlakom iz Zagreba. Renesansni vlak i ovaj put vozi iz hrvatske u podravsku metropolu.

Sa zagrebačkog glavnog kolodvora kreće sutra u 10.22 sati, a u Koprivnicu stiže u 11.43 sati. Povratak iz Koprivnice zakazan je za 21 sat. Vlak je besplatan i za njega nije potreban nikakav kupon ili karta. Valja doći samo nešto ranije na kolodvor i ukrcati se na vrijeme.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije