Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Sud je imao namjeru Hrvatskoj oduzeti dio mora'

Suci arbitražnog vijeća do kraja ljeta trebali su dati mišljenje o nacrtu, a u prosincu je trebala biti proglašena presuda.
30. srpnja 2015. u 23:03 73 komentara 15028 prikaza
budislav vukas
Foto: Screenshoot HRT

Budislav Vukas, više nije predstavnik Hrvatske u arbitražnome vijeću Suda u Haagu u sporu Slovenije i Hrvatske oko Savudrijske vale.

– Sudu sam napisao ono što sadrže objavljeni transkripti – da su ponašanje slovenskog arbitra i slovenske predstavnice Ministarstva vanjskih poslova koja je s njime kooperirala, protivni arbitražnome postupku, a jednoglasna odluka Sabora da Hrvatska izlazi iz procesa arbitraže, mora utjecati na mene – rekao je za HRT.

Na pitanje ima li Sud legitimitet izabrati novog suca ako Hrvatska to ne učini za 15 dana, rekao je:

–  Sam sud nema legitimitet, no procedura o odustanku arbitraže je vrlo komplicirana pa bi prekidanje suđenja trebalo jako dugo trajati. S obzirom na stav Europske komisije koja traži nastavak procesa, vjerujem da će zbog svih tih razloga ipak doći do imenovanja suca od strane Suda – rekao je Vukas.

Suci arbitražnog vijeća do kraja ljeta trebali su dati mišljenje o nacrtu, a u prosincu je trebala biti proglašena presuda.

– Ne mogu govoriti o detaljima, ali mogu reći da je Sud imao namjeru Hrvatskoj oduzeti dio mora – rekao je Vukas.   

>> Kontaminirana arbitraža: Amerika 
uz Hrvatsku

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Avatar Dančo
  Dančo:

  srećom pa je SAD uvijek na našoj strani kad jalova i troma europa zakaže, tako je bilo i kad smo organizirali sad već jubilarnu traktorijadu

 • Branko102:

  Arbitražni sud smrdi po korupciji na sve strane.Slično kao i FIFA.Francuski rođaci se guraju među prvima za mito.Sad je pitanje koliko su Janezi planirati potrošiti.Oni koji su snimali slovenskog suca u prekršaju,mogli bi imati i informacije o korumpiranim sucima.

 • aristip:

  Mislim da je sada svima jasno da je već pri potpisivanju arbitražnog sporazuma europska komisija Sloveniji tajno obećala dio hrvatskog teritorija zato sada i inzistira na nastavku arbitražnog postupka unatoč svim dokazima o teškoj korupciji i malverzacijama. Mislim da bi ... prikaži još! i Neven Mimica trebao postupiti časno kao i Vukad i ograditi se od stava Europske komisije ali on to, da sačuva plaću od 20 tisuća eura, vjerojatno neće učiniti.