Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Budi pobjednik, očisti podmorje! Germania i Nautilus u zajedničkoj akciji

Ne samo obala, već i bioraznoliko podmorje Jadrana su među najvećim bogatstvima naše zemlje. Uživajući u čarima ljeta, nismo ni svjesni da je podmorje čisto, a time i more bistro zbog vrijednih nastojanja volontera ronioca duž cijele obale.
27. lipnja 2022. u 09:29 702 prikaza
Budi pobjednik, očisti podmorje!
Foto: Miroslav Lelas/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Naime, vrijedni članovi ronilačkih klubova Nautilus, Sveti Roko, Ekološko - ronilačkog kluba Korčula i drugih klubova uoči i za vrijeme ljetne sezone organiziraju brojne akcije čišćenja podmorja uzduž obale i otoka.

Upravo je navedeno ekološko djelovanje volontera Germania odlučila ovoga ljeta podržati u okviru svog društveno odgovornog poslovanja, a na način da donacijom novčanih sredstava pomogne klubovima organizirati što više akcija čišćenja.

Budi pobjednik, očisti podmorje! | Autor : Miroslav Lelas/Pixsell Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

Prvi je na red došao ronilački klub Nautilus iz Splita, koji ove godine slavi dvadesetu godišnjicu postojanja, a time i ekološkog djelovanja.

Predsjednik kluba koji okuplja oko 60 članova, Robert Kramarić, izjavio je: „U tijeku ove sezone ćemo organizirati ili sudjelovati na najmanje 10 eko-akcija uklanjanja otpada sa morskog dna na području srednjeg i južnog Jadrana, u čemu će nam znatno pomoći i Germanijina novčana donacija. Osim samih akcija čišćenja provodimo i znanstvene i edukacijske aktivnosti. Naš tim na čelu sa dr. sc. Miroslavom Orlovom je proveo nekoliko mjerenja teških metala u morskom sedimentu kao indikatora zagađenja te testirao uređaj za uništavanje invazivnih algi caulerpi pomoću slatke vode.  Također smo za tisak pripremili i drugo izdanje našeg ronilačkog priručnika.“

Budi pobjednik, očisti podmorje! | Autor : Miroslav Lelas/Pixsell Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

„Nakon sudjelovanja u akcijama pošumljavanja diljem Hrvatske i podrške ekološkim startupovima, ekološko djelovanje u morskom pojasu je prirodan slijed našeg društveno odgovrnog poslovanja u lokalnoj zajednici. Centralnu poziciju u toj vrsti ekoloških aktivnosti zauzimaju upravo ronilački klubovi, koji se bave ne samo konkretnim akcijama čišćenja, već i educiranjem i podizanjem svijesti javnosti.“, izjavila je Kristina Džigurski, menadžerica društveno odgovornog poslovanja u Germaniji Sport.

Budi pobjednik, očisti podmorje! | Autor : Miroslav Lelas/Pixsell Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

Ljetno predvečerje u Zadru
'Gazda je naredio'
Novinarka Večernjeg o antiturističkom iskustvu iz Zadra: 'Konobar nas nije htio poslužiti'
Kamo na more
Kamo na more
Ljeto bez dugoročnih planova: Idealna mjesta za brzi ljetni vikend s obitelji