Naslovnica Vijesti Hrvatska

Budak, Hunjak, Mornar i Bjeliš u utrci za rektorsku fotelju

Spomenuta četvorka jedina je do roka, točnije do jučer u 12 sati, poslala kandidature na Sveučilište u Zagrebu i time se uključila u utrku za rektorsku fotelju. Naravno, kandidati još trebaju dobiti blagoslov vijeća svojih područja.
15. veljače 2010. u 19:02 2 komentara 3 prikaza
bjelis
Foto: Antonio Bronić/Pixsell

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Vedran Mornar, dekan Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu Tihomir Hunjak, povjesničar Neven Budak i aktualni rektor Aleksa Bjeliš kandidati su za novog rektora Sveučilišta u Zagrebu koji će biti izabran početkom svibnja.

Spomenuta četvorka jedina je do roka, točnije do jučer u 12 sati, poslala kandidature na Sveučilište i time se uključila u utrku za rektorsku fotelju. Naravno, kandidati još trebaju dobiti blagoslov vijeća svojih područja. I tu nastaje prvi problem, jer svako vijeće može predložiti samo jednog kandidata, a i Neven Budak i Tihomir Hunjak spadaju pod društveno-humanističko područje. Kojeg će podržati?

Glasine kažu da će aktualni rektor Aleksa Bjeliš učiniti sve da to vijeće podrži Tihomira Hunjaka koji će potom odustati od kandidature, čime bi Bjelišev jedini protukandidat postao Vedran Mornar. No kandidati tvrde da su te priče ništa drugo nego neosnovano taktiziranje. I jedino o čemu razmišljaju su njihovi programi.

– Sveučilište je i u financijskoj i u organizacijskoj krizi. Moj je cilj otvoriti ta pitanja, podići kvalitetu znanstvene produkcije, otvoriti pitanje Bolonje s kojom su nezadovoljni i mnogi nastavnici i studenti – kaže Neven Budak.

Krizu kao motiv programa odabrao je i Vedran Mornar koji bi se, postane li novi rektor, potrudio da Sveučilište u Zagrebu u javnosti dobije pozitivniju sliku. Sadašnja je, kaže Mornar, nerealna i iskrivljena jer se o Sveučilištu dugo govori samo kroz afere.

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas