Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vladine mjere

Brzi obrat: Stopostotni invalidi ipak neće morati plaćati cestarinu

invalidi
Foto: arhiva VL
1/3
23.04.2010.
u 09:33

Očito da je došlo do nesporazuma - samo je kratko prokomentirala svoju odluku J. Kosor. Stopostotni ratni i civilni vojni invalidi ipak će biti oslobođeni plaćanja cestarina

Stopostotni invalidi, i ratni i civilni, i dalje će se besplatno voziti autocestama, izjavila je premijerka Jadranka Kosor, samo dan nakon što je najavljeno kako će u novom Zakonu o javnim cestama biti ukinuta ta povlastica za sve osobe s invaliditetom. 

- To je zakon koji je u dobrim vremenima uveo poseban standard za invalide koji imaju automobile. Što se tiče izmjene Zakona, tražila sam od ministara da pripreme amandman kojim će se od izmjena i dopuna ovog Zakona izuzeti stopostotni invalidi, kako HRVI (Hrvatski ratni i vojni invalidi) tako i civilni invalidi - najavila je premijerka Kosor, dodala kako je "očito došlo do nesporazuma" te apelirala da se vodi računa o svim proračunskim aktivnostima za invalide u Hrvatskoj od kojih Vlada nije odustala.

- Više od 300 stopostotnih invalida od ove godine dobiva osobnog asistenta, država kupuje automobile za najteže ratne vojne invalide, njihovim suprugama omogućen je status njegovateljice te se provode projekti prilagodbe mnogih objekata kako bi invalidi mogli lakše živjeti - nabrojala je J. Kosor, odbacujući optužbe SDP-ove saborske zastupnice Vesne Škulić koja je kazala kako je Hrvatska jedina zemlja koja u krizi počinje štedjeti na najranjivijoj skupini.

Vesna Škulić (SDP): Sramota je udariti na osobe s invaliditetom
Ukidanje povlastice oslobađanja od plaćanja cestarine osobama s invaliditetom presedan je u svijetu i besramno kršenje ljudskih prava. Istaknula je to na svojoj konferenciji za novinare SDP-ova zastupnica Vesna Škulić dodavši kako je sramota udariti na osobe s invaliditetom na kojima se najmanje može uštedjeti.

- U Hrvatskoj ništa do sada nije napravljeno u prilagodbi javnog prijevoza. Zbog toga je ova odluka udar na ljudska prava, na pravo na kretanje ljudi s invaliditetom. Mnogi od njih odlaze na rehabilitaciju iz jednog grada u drugi, neki i po nekoliko puta mjesečno. Sada će svojih 1200 ili 1300 kuna invalidnine koju primaju davati za cestarinu i gorivo - ogorčena je Škulić. Prozvala je osobno premijerku Jadranku Kosor napomenuvši kako je država izgubila kontrolu nad sustavom. Prisjetila se i 2004. godine kada je Kosor bila na čelu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i kada je, kaže, obećavala da će, čim država bude imala novca, ukinuti PDV na uvoz osobnih automobila za osobe s invaliditetom.

- Sada je 2010. godina. Ona se popela na konja i zaboravila na obećanja. I sada se kažnjavaju oni koji se ne bi trebali i čiji se glas ne čuje. O njima je Kosor najviše govorila dok je bila u oporbi, a danas im nije osobno ni objavila ovu sramotnu odluku - kaže Škulić.

Pravobraniteljica Vladi: Zadirete u prava osoba s invaliditetom
Nakon što je Vlada jučer najavila ukidanje prava osobama s invaliditetom na besplatnu vožnju autocestama, oglasila se i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Ona je uputila preporuku Vladi u kojoj ističe da predložena izmjena Zakona o javnim cestama, kojom osobe s invaliditetom gube pravo na oslobađanje od plaćanja cestarine, zadire u njihova postojeća prava i ima neželjene posljedice na položaj u kojem se nalaze te traži da se izmjena Zakona o javnim cestama odgodi.

Slonjšak u preporuci naglašava kako time posebno zakinute osobe koje ne mogu koristiti javni prijevoz i kojima osobni automobil služi kao pomagalo i jedino sredstvo mobilnosti.

Ukidanjem invalidima besplatne vožnje autocestama bilo bi pogođeno oko 24.000 invalida, a država će time uštedjeti 30 milijuna kuna. Osobama s invaliditetom i dalje ostaje oslobođenje od plaćanja naknade za javne ceste pri registraciji vozila.

Komentara 60

SA
samodesno
16:39 23.04.2010.

Sramota je sve sta je dosad vlada i sta su politari napravili. Doveli drzavu u bankrot,sve pokrali i samo lazu.

ZD
Zdravek
15:49 23.04.2010.

23.04.2010. u 15:30h xx71_04 je napisao/la: \"Objavite Registar civilnih invalida\" a ti si se zanjeo sa tim objavama registara?

MA
marko53
11:04 23.04.2010.

Neka ukinu povlaštene mirovine za saborske zastupnike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije