Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska Komisija

Bruxelles progledao kroz prste Francuskoj, ali je opet upozorio Hrvatsku

Juncker Moscovici
Foto: Reuters/PIXSELL
29.11.2014.
u 08:42

U ožujku će se opet razmotriti kršenje fiskalnih ciljeva Francuske, Italije i Belgije

Hrvatska, nakon Grčke, ima najmanju stopu zaposlenosti radno aktivnog stanovništva, jedna je od četiriju država EU s najvećim gubitkom izvoznog tržišta (20% u pet godina) i, premda nije među najzaduženijim državama, jedna je od tri s najvećim rastom javnog duga u odnosu na BDP.

Pokazuju to najnoviji dokumenti koje je Europska komisija objavila u sklopu stalnog ekonomskog nadzora svih 28 država EU, poznatijeg pod nazivom Europski semestar. 

I dalje pod povećalom

U setu objavljenih dokumenata s najvećim nestrpljenjem iščekivala se Komisijina ocjena francuskog proračuna za 2015., kojim Francuska treći put planira prekršiti zadane ciljeve smanjenja deficita. EK je izbjegla pokrenuti zakonske sankcije protiv Francuske i dala joj je vremena do ožujka da reformama pokuša popraviti javne financije. Isti rok su dobile i Italija i Belgija, čije proračune za 2015. EK također ocjenjuje kao nedovoljno dobre. No, iako je u objavljenim dokumentima nadzora Komisije glavna vijest to kako se Bruxelles postavlja prema Francuskoj i Italiji, sitnim slovima u mnogim dokumentima ponovo su istaknuti loši pokazatelji Hrvatske. “Fiskalna konsolidacija je teška u recesijskom okruženju”, priznaje EK u novom upozorenju Hrvatskoj.Izvješće o mehanizmu upozoravanja, dokument kojim započinje nova runda Europskog semestra koja će završiti izdavanjem novih ekonomskih preporuka svakoj državi u svibnju 2015., najavljuje da će Komisija u Hrvatskoj i “nadalje ispitivati postojanost makroekomskih rizika te pratiti napredak u rješavanju prekomjernih neravnoteža”. Novu dubinsku analizu hrvatskog gospodarstva Komisija planira izraditi do proljeća. 

Dokument pod nazivom Zajedničko izvješće o zaposlenosti pokazuje da je stopa zaposlenosti (među stanovništvom od 20 do 64 godine) u Hrvatskoj 57,2 posto i samo je u Grčkoj niža, 52,9 posto. “Spora prilagodba plaća doprinosi ubrzavanju uništenja zaposlenosti”, navodi EK o Hrvatskoj. “Visoke stope nezaposlenosti mladih i dugoročno nezaposlenih, kao i niska stopa aktivnosti, dodatno štete izgledima”, dodaje se u analizi Hrvatske. Komisija je jučer objavila i ocjene svakog proračuna država eurozone, što je oblik nadzora koji ne postoji za zemlje izvan eurozone. 

Rok do ožujka

– Do ožujka ćemo imati jasniju sliku o tome ispunjavaju li vlade Francuske, Italije i Belgije obveze provođenja reformi – rekao je europski povjerenik za ekonomiju Pierre Moscovici (na slici lijevo), donedavni francuski ministar financija. Novi predsjednik EK Jean-Claude Juncker (na slici desno) pod je pritiskom javnih očekivanja da uvede fleksibilnost u tumačenju strogih kriterija štednje i jučerašnja odluka da se progleda kroz prste Francuskoj i Italiji odraz je te fleksibilnosti. 

>>Hrvatska od Junckera traži da EK financira 'Zagreb na Savi'

>>Junckerov plan za spas Europske unije

Komentara 19

TO
tolitol
09:13 29.11.2014.

Nije valjda. A neki dan nas Milanović uvjerava da nam raste izvoz i da nezaposlenih nikad manje. Jedino nije objasnio zbog čega nam još nijedanput BDP nije završio u plusu otkad je zasjeo u svoju foteljicu. No kad nam see ekipa sastoji od takvih stručnjaka kao što su Milanović, Josipović, Pusićka, Grčić, Hajdaš, Vrdoljak, Opačićka, Matić itd, već je dobro to što kod nas nije zavladala glad. Pametni narod je dobio to što je izabrao.

VE
velika
10:23 29.11.2014.

molim samo novinare da prestanu upotrebljavati izraz bolni rezovi .. oni se nisu desili i zato smo ovdje..jedini koji je podnio danak krizi je privatni sektor ..javni nije ...i zato smo ovdje

BO
boris
09:18 29.11.2014.

pa što se HR ima uspoređivati s Francuskom? Mala i Nova država u EU, a u kojoj se još uopće ne primjećuje da je u EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije