Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRED POSJET POVJERENIKA FÜLEA ZAGREBU NAJAVLJENO OTVARANJE PREGOVORA O TRŽIŠNOME NATJECANJU

Bruxelles najavio otvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju

Fuele.jpg
European Commission
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
17.02.2010.
u 15:43

– Hrvatska se Vlada ponaša kao da je Hrvatska već u EU – našalio se jedan dužnosnik Europske komisije, misleći na običaj vlada zemalja članica da za svoje nepopularne poteze krivnju svaljuju na Bruxelles.

Prije nekoliko dana raspisanim drugim natječajem za prodaju hrvatskih brodogradilišta hrvatska je Vlada ispunila uvjete za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom o poglavlju europskoga zakonodavstva tržišno natjecanje. Ocjena je to stručnjaka Europske komisije koju je novinarima u srijedu, pred polazak europskoga povjerenika za proširenje Štefana Fülea u posjet Zagrebu, prenio EK-ov dužnosnik.

- Smatramo da sada imamo jasnu procjenu vrijednosti zemljišta na kojemu su brodogradilišta izgrađena, državnoga udjela u njima te dovoljno obavijesti o tome koliko je državnih potpora uključeno. O toj ocjeni mora još raspravljati EK-ov povjerenički kolegij, a kada je prihvati, proslijedit će je Vijeću EU – dodao je taj dužnosnik. Vijeće će potom pozvati hrvatsku Vladu da preda svoje pregovaračko polazište, a EK da sastavi zajedničko pregovaračko polazište zemalja članica. Pregovori bi se mogi otvoriti na međuvladinoj pristupnoj konferenciji sredinom travnja.

Isti je izvor ponovno zanijekao tvrdnje hrvatskih vlasti da se privatizacija škverova provodi na zahtjev EK.

– Hrvatska se Vlada ponaša kao da je Hrvatska već u EU – našalio se spomenuti dužnosnik, misleći na običaj vlada zemalja članica da za svoje nepopularne poteze krivnju svaljuju na Bruxelles. Ponovno je napomenuo da je jedini zahtjev EK da se brodogradilišta preustroji tako da posluju bez javnoga novca.

Za  zatvaranje pregovora o poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, koje će se također otvoriti u travnju, Hrvatska vlada mora dokazati da pravosudni sustav, koji se sada sukladan europskome, djeluje učinkovito i vjerodostojno kao europski, napomenuo je isti dužnosnik.

Füle je, pak, istaknuo da je Hrvatska “na vrlo dobrome putu da do kraja ove godine završi pristupne pregovore” te da na hrvatskome primjeru ostale zemlje u području mogu vidjeti da je za priključenje EU “ključna kakvoća pristupnoga postupka”.

- Moja je zadaća uvjeriti kandidatske zemlje da je europska integracija najbolji put za osiguranje postojanosti i boljitka, ali i građane zeamlja članica da je proširenje jedna od najuspjelijih europskih politika -  zaključio je Füle. On će nazočiti inauguraciji predsjednika Josipovića te se prije i nakon svečanosti sastati s nizom uzvanika te s hrvatskim vladajućim i oporbenim čelnicima.

Komentara 17

LO
lovricka
16:04 17.02.2010.

čekajte dali je to ono \"specijalno\" nadmetanje, za hendikepirane?

IS
istra24
16:15 17.02.2010.

NDH41 o cemu ti??? Slovence svrstavas s Bugarskom i Rumunjskom??? Kriteriji su bili razliciti, to stoji, ali Slovenija je najuspijesnija od prosirenja 2004. To su ti cinjenice. To sto ti mrzis tu drzavu je druga stvar. Da ne bi bilo zablude, nisam Slovenac, samo mi ide na zivce trula zavist.

OB
-obrisani-
15:51 17.02.2010.

Kad sve povezem sta je HR morala uraditi da bi mozda usla u EU,pitam se kako su usli Rumuni,Bugari Slovenci i ostale gladne zemlje.One ovaj nas tretman nisu imale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije