Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika britanija

Brown traži ukidanje zabrane dolaska katolika na britansko prijestolje

gordon brown
Reuters
26.11.2009.
u 09:32

Za ukidanje zakona koji je stupio na snagu 1701. potrebna je suglasnost šefova vlada zemalja Commonwealtha koji se sutra sastaju u Trinidadu i Tobagu.

Britanski premijer Gordon Brown  najavio je mogućnost ukidanja 300 godina starog zakona koji katolicima brani da budu okrunjeni za britanskog kralja ili kraljicu, prenosi agencija Bloomberg.

- Zabranu katolicima da budu britanski monarsi treba ukinuti - izjavio je Brown uoči sutrašnjeg sastanka šefova vlada zemalja Commonwealtha, čija je suglasnost potrebna za ukidanje zabrane.

Prema zakonu iz 1701. osoba katoličke vjeroispovijesti koja se oženi ili uda za člana kraljevske obitelji mora se odreći svoje vjeroispovijesti ako želi da bračni drug zadrži pravo na prijestolje. To pravo zadnji je 1978. izgubio princ Michael od Kenta koji se oženio katolkinjom. 

Komentara 8

Avatar punkufer
punkufer
11:17 26.11.2009.

Dobro jutro! Danas je 21. stoljeće, a oni imaju takvu rasističku odredbu na snazi. Međutim, čak i da ju uklone sumnjam da će zaživjeti u praksi. Bahati i umišljeni - sebi dozvoljavaju štošta zbog čega bi drugima solili pamet.

DO
downunder
10:32 26.11.2009.

Kad čovjek pogleda ovakve \"kolijekve\" demokracije shvati da Hrvatska i nije tako loša kako se čini.

OB
-obrisani-
09:50 26.11.2009.

Otvaranjem glupih i sasvim nebitnih tema oko vjerskog opredjeljenja monarha, sigurno je samo da dragi i simaptični Brown priprema nešto tmurno iza kulisa. Kakve veze ima je li monarh katoličkog ili kakvog drugog roda sa monarhijom koja svoje bogatstvo vuče iz stoljetne pljačke polovice svijeta??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije